SEDDK Başkanı Eroğlu: Sigorta penetrasyonunu artırmaya konsantre olduk

Sabah Gazetesi tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlenen 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi’nde konuşan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Kasım ayında sigorta sektörü vizyon belgesi açıklayacaklarını belirterek, “Sigorta penetrasyonu bizde yüzde 1,5’larda, gelişmiş ülkelerde yüzde 4’lerde. Buraya konsantre olduk” dedi.

Sigorta ve emeklik sektörünü büyütmeye çalıştıklarının altını çizen Eroğlu, bu noktada çeşitli gelişme alanları belirlediklerini ve bu alanlardan birinin tarım olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Tarım sigortacılığı tarafında TARSİM çok hızlandırılmış bir başarı hikayesi. ABD’de de bizdeki gibi bir kurul var ve kuruluş tarihi 1936… Fransa’da 1966 ve penetrasyon oranı yüzde 30. Bizim kuruluşumuz 2016 ve penetrasyonumuz yüzde 20” dedi.

Dağıtım kanallarına yönelik çalışmalarından da bahseden Eroğlu, burada birkaç hedefleri olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Bizim, tarım konusunda yetkin acenteleri devreye sokarak çiftçileri yönlendirecek politikalar üretmemiz gerekiyor. Özellikle ziraat fakültesi mezunları, veterinerlik mezunları ile hem istihdam alanı açmak hem de çiftçileri yönlendirecek bir mekanizmanın geliştirilmesine çalışıyoruz” diye konuştu.

Tarımda Çiftçi Kayıt Sistemi ile sigortalanabilir alanların yüzde 60’ının sigortalandığına işaret eden Eroğlu, “Çiftçi Kayıt Sistemi’nde sigortalanmayan çok fazla alan var. Türkiye’de tarıma elverişli alanların sadece yüzde 10’u sigortalı vaziyette” dedi.