Münih Re’den tarihi karar

Dünyanın en büyük reasürörü Münih Re, yeni fosil yakıt projeleri için yatırım yapmayacağını ve sigorta teklifi sunmayacağını açıkladı.

 

****

Alman reasürans devi Münih Re, iklim aktivistlerinin iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapması için sektöre baskı yapması nedeniyle petrol ve gaz projelerinin teminat kapsamını azalttı.

Financial Times’ın haberine göre, Alman reasürans grubu 6 Ekim’de yaptığı açıklamada, gelecek yılın Nisan ayından itibaren yeni petrol ve gaz sahalarının, petrolle çalışan yeni enerji santrallerinin veya petrol depolama ve nakliye altyapısındaki projelerin planlanması, finansmanı, inşası veya işletilmesine artık yatırım yapmayacağını veya bunları sigorta etmeyeceğini söyledi.

Borsada işlem gören hisse senetleri ve şirket tahvili portföyü, petrol ve gazın ana faaliyeti olduğu şirketlerdeki yeni doğrudan yatırımları da durduracak olan Munich Re, buna karşılık yeni gaz boru hatları, sıvılaştırılmış doğal gaz santralleri ve gazla çalışan enerji santralleri için teminat teklifini dışlamadı.

Sigortacılar ve reasürörler Swiss Re, Hannover Re, Scor, Axa XL, Mapfre, İtalya’dan Generali ve Fidelis, geçen yıl Haziran ayından bu yana petrol ve bazı durumlarda doğalgaz tesislerinin reasüransına kısıtlamalar getirdi.

Münih Re’nin kararının ardından, petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıt tesislerine sigorta teminatı vermeyi durduran sigorta ve reasürans şirketleri platformu, “Geleceğimizi Sigortala-Insure Our Future”ın küresel reasürans pazarındaki payı yüzde 43’e yükseldi. Münih Re’nin tek başına küresel reasürans pazarındaki payı yüzde 13.

Münih Re, sigorta şirketlerinin 2021’de doğal afetlerden kaynaklanan 280 milyar dolarlık küresel kaybın 120 milyar dolarının sigortalı kayıp olduğunu tahmin ediyor.  Sektör temsilcileri,  böyle bir dönemde alınan kararın daha da önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Çevre aktivistleri, dikkatlerini yeni fosil yakıt projeleri için teminat sağlayan reasürörlere, sigortacılara ve sigorta brokerlerine çevirdi, çünkü fosil yakıt projeleri sigorta teminatı olmazsa genellikle finansman bulamıyor.

Insure Our Future’ın koordinatörü Lindsay Keenan, küresel ısınma için Paris anlaşmasına atıfta bulunarak, Münih Re’nin kararının sigorta endüstrisine ve enerji şirketlerine “işlerini iklim bilimi ve 1,5 santigrat derece iklim hedefiyle uyumlu hale getirmezlerse” güvence bulmakta zorlanabilecekleri yönünde bir mesaj olduğunu söyledi.

Dünyada sıcaklıklar, sanayi devriminden öncesine göre insan faaliyetinin bir sonucu olarak 1,1 derece arttı.