Eroğlu: Trafikte bu tarifelerle poliçe yazmamanın mazereti olamaz

“Trafik Sigortalarının Bugünü ve Yarını” başlıklı panelde konuşan Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, gündemle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sigorta şirketlerinin geçmişte yaşadıkları sorunların yarın da karşılarına çıkacağını düşünüp çok korumacı davrandıklarını söyleyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketler bugüne kadar sermaye koydular evet ve biz bu fedakarlıklarını biliyoruz. Ama geçmiş korkuyla geleceği dizayn edemeyiz. Geçmiş stoku yüzünden bu kadar temkinli davranmak hepimizi zora sokar. Biz göreve geldiğimiz ilk haftada kucağımızda ateş topu bulduk, Bakana gittik ve bize anlayış gösterdi. Her ay %4,75 artış getirdik, yıl sonuna doğru yüzde 50’ye gidiyor. Şirketlerimiz hâlâ neyi bekliyor, niye poliçe üretmiyorlar? Biz kamuoyu tepkisi gibi bir riski göze alarak artış yaptık. Vatandaş sigortasız kalmasın, şirketlerimiz özkaynak sorunu yaşamasın, acentemiz sıkıntı yaşamasın ve müşteri karşısında zorluk çekmesin dedik. Tarifeyi arttırdık ama hâlâ büyük oyuncular oyuna girsin diye bekliyoruz. Cezayla bu işi çözemeyiz, o en kolayı. Bu tarifeyle sektörün poliçe üretmemesinin hiçbir mazereti olamaz. Günlük olarak takip ediyoruz. Eğer tekrar başa dönersek, öyle para cezası falan değil, çok radikal yaptırımlar gelecek. Biz tarifeyle elimizi taşın altına koyduk, siz de sigortacılık yapacaksınız.” 

“Bu kadar enseyi karartacak durumda değiliz” 

Geçen yıl bazı şirketlerin 450 liradan poliçe satmasının şimdi sektörün karşısına zorluk olarak çıktığını söyleyen Eroğlu, “Bu sadece acentenin yaşadığı sorun mu? Geçen yıl 450 lira olan poliçenin bu yıl 2 bin lirayı aşmasını ben de kimseye anlatamıyorum. Elektrik, doğalgaz, dolar; son bir yılda başka ne beş kat arttı? Sektör sadece eleştirmeyecek, kendi üstüne düşeni de doğru yapacak. Biz datayla, aktüerya bilimiyle çalışan bir sektörüz. Yanlış yapıp ondan sonra kamudan çözüm beklemek doğru bir yaklaşım değil. Karamsar olmanıza gerek yok, bu kadar enseyi karartacak bir durumda değiliz çünkü. En zoru geride bıraktık” dedi.

“25 milyon sigortalıya sürekli prim artışıyla gidemeyiz”

Yapısal çözümler konusunda geç kalındığını da söyleyen Eroğlu, “Bu çözümler beş yıldır Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) masasında duruyor. Kişi temelli poliçe, eşdeğer parça, doğrudan tazmin ve tahkim sistemi diyor herkes. Somut olarak kimin ne yapması lazım, kamuya ve özel sektöre ne görev düşüyor, bunları ayrıntılı biçimde otoritenin önüne koymalıyız. Herkes iğneyi kendine batırmalı. Kaybedecek bir dakikamız bile yok trafik branşı için. Çok geç kaldık, bunu kabul edelim. Her defasında tarife arttırarak sorunu çözemeyiz, 25 milyon sigortalıya sürekli prim artışıyla gidemeyiz. Trafikte yapısal çözüm getirmeden bu iş olmaz. Bunun için sektörümüzün akil insanlarıyla kol kola ilerliyoruz. Bu işi sektörün tüm tarafları bir arada çözebilir” dedi.