Kasko ve trafik sırtladı, 9 aylık üretim 150 milyar TL’ye dayandı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Eylül 2022 sonu sektörün prim üretimi sonuçlarını yayınladı. Zorunlu trafik sigortası ve kaskodaki büyüme dikkat çekti. TSB’nin üye şirketlerinden derlediği verilere göre, sigorta sektörünün 9 ayın sonunda toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108’lik büyüme ile 147 milyar TL oldu. Sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra 9 ay sonunda reel büyümesi ise yüzde 13,4 oranında gerçekleşti. 

TSB verilerine göre üretim içinde 126 milyar TL’lik kısmı hayat dışından gelirken, söz konusu tarafın büyümesi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 116 oldu. Enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme ise yüzde 18,2 olarak kayıtlara geçti. Hayat tarafında ise aynı dönemde prim üretimi 20.6 milyar TL olurken, buradaki büyüme yüzde 67’de kaldı, reelde ise yüzde 9’luk küçülme gözlendi. 

Pandemiyle birlikte ilginin yoğun olduğu sağlık sigortasında 9 ayda yüzde 107.6 oranında bir artışla 18.5 milyar TL’lik prim üretimi oldu. Söz konusu branş içindeki tamamlayıcı sağlıkta ise yüzde 159 oranında bir artışla 4.3 milyar TL prim üretimi gerçekleştirildi. Tamamlayıcı sağlıkta reel büyüme geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.3 olarak kaydedildi. 

Sektörün en çok tartıştığı zorunlu trafik sigortasında ise 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 118 oranında artışla 35 milyar TL prim üretimi oldu. Söz konusu branşta reel olarak ise yüzde 19 oranında büyüme yaşandı. Aynı dönemde kasko branşında prim üretimi 27 milyar TL’yi aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 187, reelde ise yüzde 56 oranında büyüme yaşandı. 

Bu arada TSB katılım sigortacılığındaki 9 ay sonundaki verileri de paylaştı. Üye şirketlerden derlenen verilere göre 2022 yılı Eylül sonu itibarı ile katılım sigortacılığı toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 109 artış ile 7.4 milyar TL olarak kayıtlara geçti.