Afrikalı sigortacılardan İklim Afet Riskleri için 14 milyar $’lık havuz

Afrika’da 85’ten fazla sigortacıdan oluşan bir grup, kıtanın en savunmasız topluluklarının sel ve kuraklık gibi iklim felaketi riskleriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 14 milyar dolarlık bir finansman havuzu oluşturma sözü verdi.

Reuters’da yer alan habere göre, Afrika İklim Riski Fonu (ACRF) oluşturma taahhüdü, Çarşamba günü COP27 iklim görüşmeleri sırasında, gelişmekte olan ülkelerin bu tür olaylara yanıt vermenin maliyetlerini ödemelerine yardımcı olmak için daha zengin akranlarını daha fazlasını yapmaya zorlamasıyla gerçekleşti.

Küresel ısınmanın neden olduğu “kayıp ve zarar” için tazminat talebi, liderleri iklim değişikliğine neden olan emisyonların sorumluluğunu kabul etmekten çekinen zengin ülkeler tarafından uzun süredir reddediliyordu.

Sera gazı emisyonlarının yüzde 4’ünden daha azını oluşturan Afrika’nın iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor.

Grup, yaptığı açıklamada, bu zemine karşı, Afrika sigorta fonunun ülkelerin iklim şoklarının finansal riskini daha iyi yönetmelerine ve daha savunmasız toplulukların direncini artırmalarına yardımcı olmak için ölçeklenebilir, yerel pazar tabanlı bir finansman aracı oluşturmaya dayandığı belirtildi.

Oluşumun arkasındaki ortaklardan biri olan FSD Africa’nın risk ve dayanıklılık direktörü Kelvin Massingham, “Bu, Afrika sigorta endüstrisinin bir araya gelip bunu kendimiz çözmeye çalışalım demesi. Afrika’da büyük bir risk açığımız var ve mevcut çözümler çalışmıyor” dedi.

FSD Africa, Birleşik Krallık hükümeti tarafından desteklenen bir kalkınma grubu. Sigortacılar, ACRF’nin 2030 yılına kadar Afrika ülkelerine, şehirlere, insani yardım kuruluşlarına ve STK’lara 14 milyar dolarlık iklim riski sigortası sağlayarak 1,4 milyar insanı sel, kuraklık ve tropikal kasırgalara karşı koruma altına alacağını duyurdu.

Grup, projeyi desteklemek için kalkınma ortaklarından ve hayırseverlerden 900 milyon dolarlık fon talep ediyor ve bunun çoğu, hükümetlerin ve sınırlı mali kaynaklara sahip şehirlerin teminatı satın almasına yardımcı olmak için prim maliyetine bir sübvansiyon sağlamaya gidecek.

Bu fonlar Afrika Kalkınma Bankası tarafından yönetilecektir.

Nairobi merkezli sigorta şirketi ICEA LION Group’un CEO’su Philip Lopokoiyit ise, “Oluşturulan yapı, sel, kasırga ve kuraklık gibi belirli riskleri karşılamamıza ve bu iklim riskleriyle uğraşan sigortacılar olarak karşılaştığımız riskleri azaltmamıza yardımcı olacak” dedi.