Türkiye’den önemli hamle: Boğazlardan geçecek petrol tankerlerine sigorta şartı

 

Türkiye, dünyadaki petrol nakliyecilerini, yeni Avrupa yaptırımları devreye girerken Rus petrolünün akışını kısıtlayabilecek bir hareketle, ülkenin hayati boğazlarını geçmek için sigortalı olduklarını kanıtlamaları gerektiği konusunda uyardı.

Bloomberg’de yer alan habere göre, yeni kural 1 Aralık’ta, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin Rus ticaretine ülkenin petrolünü taşıyan tankerlerin sigorta almasını çok daha zorlaştıracak ek kısıtlamalar getirmesinden birkaç gün önce başlıyor.



Sigorta, petrol sızıntılarından çarpışmalara kadar her şeyi kapsadığı için, Türkiye aslında sularını korumaya çalışıyor, ancak milyonlarca varil Rus ham petrol ihracatının akışını da etkileyebilir.

Türkiye Ulaştırma Bakanlığı genelgesinde, Çanakkale Boğazı’ndan ve Çanakkale Boğazı’ndan petrol taşıyan gemilerin, sigorta şirketlerinden o geminin sefer ve yükü için teminat sağlanacağını belirten bir yazı sunmaları istenecek.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, 5 Aralık’ta Rus petrol sevkiyatlarına yönelik, endüstri standardı sigortanın mevcudiyetini önemli ölçüde etkileyecek agresif yaptırımlar başlatıyor.

Rusya, son altı ayda Karadeniz’deki Novorossiysk limanından günde yaklaşık 650.000 varil kendi petrolünü sevk etti. Yakındaki bir Rus limanı, Kazakistan’dan günde yaklaşık 1,3 milyon varil kargo ihraç ediyordu.

Türk deniz trafiğini yöneten kurumdan bir yönetici mektubu doğruladı ve arkasındaki amacın, Türkiye bir parçası olmasa da AB yaptırımlarına uymak olduğunu söyledi.