SEDDK Başkanı: “Sektörü büyütmek ve penetrasyonu artırmak için uğraşıyoruz”

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, BES’te toplam katılımcı sayısının 14.5 milyona ulaştığını, fon büyüklüğünün 400 milyar TL olduğunu, sadece 18 yaş altı katılımcı sayısı 552 bin olduğunu, fon büyüklüğünün de 2.5 milyar TL’yi geçtiğini açıkladı. Eroğlu, “SEDDK olarak bu süreçte sektörümüzün tüm paydaşlarıyla birlikte bir iş planı çerçevesinde çalışıyoruz. Sektörü büyütmek ve penetrasyonu artırmak için uğraşıyoruz” dedi.

SEDDK’nın kuruluşunun 3. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Eroğlu, sektörde halihazırda 70 şirketin faaliyet gösterdiğini, her geçen yıl istikrarlı büyümeye devam ettiğini söyledi.

“Enflasyonun üzerinde büyüyoruz”

Mehmet Akif Eroğlu, son 10 yılda bileşik büyüme oranının yüzde 20 olarak reel bir şekilde enflasyonun üzerinde gerçekleştiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Buradan altını önemle çizmek isterim ki, üretim ve yatırıma dayalı Türkiye ekonomi modeli sayesinde ve Türkiye’nin krizlerden fırsat oluşturma yeteneği sayesinde pandemi dönemi de dahil olmak üzere ama özellikle son dönemdeki global durgunluğa rağmen ekonomimizdeki yüksek büyüme, sigorta sektörüne de olumlu yansımış ve 2022 yılında da sektörümüz önemli bir büyüme gerçekleştirmiştir.”

Mehmet Akif Eroğlu, 2022 yılının yaklaşık 200 milyar TL üretimle tamamlanacağına da değinerek, “Toplam varlıklarımız 610 milyar TL’nin üzerinde, fon arzımız 500 milyar TL’nin üzerine çıkmış ve toplam ödenen tazminat tutarı 60 milyar TL’ye ulaşmıştır. Sektörümüz geçen yılsonu itibarıyla Türkiye ekonomisine yaklaşık 230 trilyon TL teminat sağlamıştır” dedi.

Sektörün ülkedeki güven ortamı ve taşıdığı potansiyel nedeniyle uluslararası sermayenin de teveccüh ettiği bir sektör olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Global düzeydeki bütün büyük oyuncular ülkemizde de faaliyet göstermektedir. Sektörümüzde uluslararası sermayenin payı yüzde 58 mertebesindedir. Halihazırda içeriden de dışarıdan da yeni şirket kuruluş talepleri gelmektedir” şeklinde konuştu.

” Sektörümüzün tüm paydaşlarıyla birlikte bir iş planı çerçevesinde çalışıyoruz”

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, kurumun bugüne kadar yaptığı çalışmalara da dikkat çekerek, “Bugün sektörümüzde 70 şirket faaliyet gösteriyor. 8 şirket bizim dönemimizde kuruldu. Sektör son 10 yılda yüzde 20 reel büyüme ile enflasyonun üzerinde büyüdü. Sigorta sektörü 2021 yılında Türkiye ekonomisine 230 milyar TL teminat sağladı. Sektörümüzdeki gelişme ve potansiyel yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Hali hazırda içerden ve dışardan yeni şirket kuruluş talepleri geliyor” dedi.

Eroğlu, konuşmasında BES ve OKS’deki gelişmelere de değindi. Eroğlu, “Toplam katılımcı sayısı 14.5 milyona ulaştı. Fon büyüklüğü 400 milyar TL oldu. Sadece 18 yaş altı katılımcı sayısı 552 bin oldu. Tüm bu gelişmelerde sektör paydaşlarımızın katkısı büyük” değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, pandemi döneminde edindikleri tecrübe ile birlikte artık yeni bir döneme geçildiğini belirterek, “İş modellerinin eskidiği ve tüm bildiklerimizin bize yetmediği bir dönemden geçiyoruz. Bu ortamı iyi anlamak ve krizleri fırsata çevirmek gerekiyor. SEDDK olarak bu süreçte sektörümüzün tüm paydaşlarıyla birlikte bir iş planı çerçevesinde çalışıyoruz. Sektörü büyütmek ve penetrasyonu artırmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.