“Size Reddedemeyeceğiniz Bir Teklifimiz Var! Mafya Sigortası!”

İtalya sigortacılık tarihinde bir kilometre taşı olmuştur. Hatta geleneksel sigortacılığa alternatif olarak “Mafya Sigortacılığı” endüstrisini literatüre kazandırmayı da başarmıştır. Peki mafya sigortacılığı nedir? Kariyer fırsatları nelerdir? Ne gibi ürünler vardır? Teminat kapsamları, prim tahsilat yöntemleri nelerdir? Merak ediyorsanız size reddedemeyeceğiniz bir teklifim olacak!

-Dr. Behlül Ersoy

Prim esaslı sigorta poliçeleri yaklaşık 1250’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu poliçelerin ilk örnekleri bugün İtalya sınırları içinde yer alan Venedik, Cenova ve Floransa’da görülmüştür.

Yine de tam bir sigorta poliçesi olarak kabul edebileceğimiz örneklerden biri olan deniz nakliyat poliçesi  ilk defa İtalya’da,  3 Ekim 1347 tarihli bir sözleşme ile Cenova’dan Mayorka’ya giden “Santa Clara” namlı bir geminin yükünü temin için yazılmıştır.1

Görüldüğü gibi İtalya sigortacılık tarihinde bir kilometre taşı olmuştur. Hatta geleneksel sigortacılığa alternatif olarak “Mafya Sigortacılığı” endüstrisini literatüre kazandırmayı da başarmıştır. Peki mafya sigortacılığı nedir? Kariyer fırsatları nelerdir? Ne gibi ürünler vardır? Teminat kapsamları, prim tahsilat yöntemleri nelerdir? Merak ediyorsanız size reddedemeyeceğiniz bir teklifim olacak!

Önce bir suç örgütü olan mafyanın felsefesi, kültürü veya organizasyonu hakkında kısaca bilgi vermem gerekiyor. Birçoğumuz mafyayı, “The Godfather” filminden biliyoruz. Şu 1972 yapımı Don Vito Carleone’nin (Marlon Brando)  New York City’de yönettiği suç imparatorluğunu konu alan filmi…

“Mafia” kelimesinin etimolojisine indiğimizde baskın görüşe göre, kelimenin Sicilya halkının onları himaye eden, koruyan Osmanlı tüccarlarına hitaben kullandıkları “himaye edenler”, “koruyanlar” anlamına gelen “Ma’waa”dan geldiğidir.2

Güney İtalya’dan göçen mafya üyeleri ABD’nin hür teşebbüs furyasında büyümüş, yöneticileri İtalyan olan (ailenin danışmanı – consigliere istisna olabilir) çok uluslu, birkaç suç imparatorluğu yaratabilmişlerdir. Rekabet düzeyi yüksek olan suç ekosisteminde, marifetli İtalyan mafyası kol, bacak, burun, kulak vb. uzuvlara yönelik cerrahi müdahalelerle, acının binbir rengini müşterilerine ve rakiplerine tattırarak, bilhassa Afroamerikalı, Hispanik ve tabi İrlandalı suç örgütlerine karşı pazar paylarını korumasını bilmişlerdir. Mafya ağırlıklı olarak, uyuşturucu, yasadışı kumar, kaçakçılık, şantaj, montaj gibi illegal olan her sektöre yatırım yapmıştır. Mafyanın bu aşamaya insanların riske olan duyarlılıklarını ustaca kullanarak geldiği söylenebilir. Özellikle sigorta benzeri risk yönetimi metotlarını kullanarak ya da sigortayı yeniden yorumlayarak.

Yakışıklı İtalyan mafyası üyeleri, sigortacılık sektörünü kendilerine göre yorumlayıp oluşturdukları sektöre, mafya sigortacılığı ve bu piyasadaki ürünlere de genel olarak mafya sigortası denir. Mafya ailesi veya klanı olarak da adlandırdığımız yapının başında Boss, ona bağlı Underboss, yine bu üst yönetime danışmanlık yapan Consigliere ve ayrıca Boss’a rapor veren Soldiers’den sorumlu Caporegimes bulunur.3 Burada Soldiers, sigortalı namzetiyle (kurban) ilk temas kuran kişidir. Mafya sigortacılığında, sigortalı namzetine yazılı bir ön teklife lüzum yoktur. Sözlü fakat  “reddedemeyeceği bir teklif” soldier tarafından sigortalı namzetine tebliğ edilir. Teminatlar; rakip mafya klanının sigortalının malına canına kast etmesi, evinin veya dükkânının kundaklanması, çoluk çocuğunun kaçırılması gibi matbu risklere karşı kapsamlı koruma hizmetidir. Boss’un takdirine kalmış primin tahsilâtında sıkıntılar yaşanır elbette. O zaman Soldiers adeta bir bahçıvan titizliğiyle sigortalıyı budar. Bu bahar temizliği misali olay, sektörün büyümesinin itici gücü olup adeta taze tomurcuklar gibi yeni sigortalı namzetlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Ayrıca mafya sigortacılığında kriminal bir kariyer çoğu zaman gösterişli bir cenaze töreniyle son bulur. O yüzden mafya sigortacıları hayata gözlerini hep yakışıklı olarak kapar. Yine fütüristik bir mafya sigorta ürününe de değinmeden geçemeyeceğim. Klasik sosyal güvenlik sistemine benzer fakat daha kapsamlı bu ürünle, mafya klan üyesinin kıdem ve rütbesine göre yine teminat kapsamında olan (karşı klan üyesi tarafından öldürülme veya polis tarafından tutuklanma gibi) durumlarda ailesinin bakım masrafının karşılanması ve çocuğunun bir suç örgütünde istihdamı teminat kapsamındadır.

Zaman zaman ironik bir üslupla mafya ve benzeri suç örgütlerini betimlemeye çalıştım. Bu noktada, mafya oluşumlarına iltifat edilmemesini, benzer örgütlerin başta uyuşturucu olmak üzere yürüttükleri faaliyetlerle toplumların çöküşünü hazırladıklarını, geleceğin ışığını söndürdüklerini lütfen unutmayalım.

Siz siz olun her zaman geleneksel sigortacıları ve sigorta ürünlerini tercih edin, benden söylemesi…

Kaynak:

https://www.tsb.org.tr/sigortanin-tarihi.aspx?pageID=438

https://tr.wikipedia.org/wiki/Sicilya_mafyas%C4%B1#cite_note-ReferenceA-2

https://www.legendsofamerica.com/wp-content/uploads/2019/03/Mafia-Org-ChartFBI.gif