Sanem Çıngay: Teminat daralabilir ama sigortasızlığı önermiyoruz

Müşterilerimizin doğru teminat seçimine önem vererek gerçekten ihtiyaç duydukları teminatları satın almalarının, gerekirse daha dar kapsamlı bir paket tercihiyle de olsa sigorta şemsiyesinden çıkmamalarının önemini vurguluyoruz.

AXA Sigorta Bireysel Teknik ve Sağlık Başkanı Sanem Çıngay, özellikle kasko branşında, gelecek yılın enflasyon beklentilerine göre ortaya çıkabilecek bedel artışları ile ilgili güncelleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Kasko poliçelerinde bu ay tanzim edilen poliçenin önümüzdeki 1 yıllık süre boyunca olası hasarlarında dikkate alınacak bedelin hasar anındaki güncel bedeller olduğunu hatırlatan Çıngay, “Ayrıca pandemi döneminde gerçekleşen düşük hasar frekansları, pandemi sonrası hızla artarak hasar rasyolarını olumsuz etkiledi ve bu da prim artışlarında önemli bir faktör oldu. Fakat şunu da belirtmeliyiz ki, yaşanan prim artışları fiyat artışından çok araç bedellerindeki yükselmeden kaynaklandı” dedi.

AXA Sigorta’nın bu dönemde, müşterilerinin en az maliyet artışıyla geçiş dönemini tamamlayabilmesi için her bütçeye uygun çeşitlilikte ürünler sunarak sigortalılıklarının devamını sağlamaya çalıştığını ifade eden Çıngay sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca bu dönemde müşterilerimiz için doğru ürün seçiminin öne çıkıyor, gerçekten ihtiyaç duyulan teminatların satın alınması maliyet yönetiminde önemli noktaların başında geliyor. İçeriği en geniş ürünümüz ‘Maksimum Kasko’ ile müşterilerimize normal bir kasko poliçesinden çok daha fazlasını sunuyoruz. Sigortalı aracın tamir süresi boyunca muadil aracın sigortalının hizmetine sunulması gibi kolaylıklarla kaskoyu hasar tazmininden öteye taşıyoruz. Bunun yanı sıra, ‘Tutumlu Kasko’ ve ‘Büyük Hasar Kasko’ ürünlerimizi de kapsamlı şekilde yeniden gözden geçirerek bu ürünlerde de müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm geliştirmeleri yaptık.”

Hasarsızlık indirimini kaybetme riski

Özellikle yaz sonundan itibaren bazı kasko müşterilerinin sigortasızlığı tercih etmeye başladığına da değinen Çıngay, “Fakat özellikle hasarsızlık indirimi olan müşterilerin bu indirimlerini kaybettikleri zaman yapacakları yeni kasko satın alımlarında daha yüksek primlerle karşı karşıya kalmaları söz konusu olacaktır. Bu nedenle, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, müşterilerimizin doğru teminat seçimine önem vererek gerçekten ihtiyaç duydukları teminatları satın almalarının, gerekirse daha dar kapsamlı bir paket tercihiyle de olsa sigorta şemsiyesinden çıkmamalarının önemini vurguluyor, riskin maddi değerinin çok fazla arttığı durumlarda sigortasızlığı tercih etmemelerini öneriyoruz” dedi.

SEDDK’nın serbest tarife vizyonuna destek

Sanem Çıngay, sektörde yaşanan sorunlara hâkim ve bu sorunlara çözüm odaklı yaklaşan bir SEDDK yönetimiyle çalışmanın tüm sektör paydaşları açısından oldukça olumlu olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle noktaladı: “AXA Sigorta olarak, SEDDK’nin sektörün tüm bileşenlerinin görüşlerini alarak attığı adımları da mutlulukla karşılıyoruz. Prim revizyonlarının, günün şartları gereği alınması gereken aksiyonlar olduğunu düşünüyoruz. “Trafik Vizyon Belgesi” adı altında açıklanan yol haritasında olduğu gibi SEDDK’nin sorunlara köklü çözümler bulma yaklaşımını da çok kıymetli buluyoruz. Serbest tarifenin nihai hedef olduğu çalışmaların sürdürülebilirlik açısından oldukça önemli olduğuna inanıyoruz.”