Özel haber – Sektöre yeni oyuncu girişi artıyor

 Ekonomik krizin gölgesinde özellikle oto sigortalarında zor bir dönem geçiren sigorta sektörüne bir yandan da artan bir ivmeyle yeni oyuncular katılıyor. 2022, sektöre yeni girişler açısından son dönemlerin en hareketli yılı oldu.

Türk sigorta sektörüne sermaye girişi devam ediyor. Sektörün teknik sonuçları pek iç açıcı olmasa da özellikle hayat dışı branşlarda rekabete hazırlanan şirket sayısı her geçen gün artıyor.

Sigorta Dünyası’nın Ocak ayı kapak haberine göre, son iki yılda çoğunluğu yerli sermayeli olmak üzere, çok sayıda yeni sigorta şirketi kurulup faaliyete geçerken halen kuruluş çalışmaları ya da ruhsat başvuruları devam eden şirketler de bulunuyor. 10’a yakın yeni şirketin faaliyete başladığı, kurulacağının açıklandığı ya da ruhsat aşamasında olduğu 2022, sektöre yeni girişler açısından son dönemlerin en hareketli yılı oldu.

Yerli yatırımcıların yanı sıra, Almanya kökenli VHV ile Avusturyalı VIG grupları Türkiye’de satın almalarla öne çıkan firmalar oldu. HDI Sigorta’nın sahibi Talanx Grubu da hem şirket satın alma ve birleşme hem de yeni şirketler kurma yoluyla Türkiye sigorta sektöründeki payını büyütüyor.

İlgi hayat dışına

Öte yandan, sektöre giren şirketler genellikle hayat dışında faaliyet göstermek üzere ruhsat talebinde bulunuyor. Katılım sigortacılığı sektörü de giderek ilgi gören bir alan. Talanx Grubu’nun Türkiye’deki katılım sigortacılığı şirketi sektöre girmeye hazırlanırken, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat ve Emeklilik’i bünyesinden barındıran Türkiye Varlık Fonu’nun katılım sigortacılığı alanında etkinlikte bulunacak olan Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat şirketleri yeni yılla birlikte faaliyete başladı.

Yatırım iştahı en güçlü grup Talanx

Türkiye’de HDI Sigorta ile temsil edilen Talanx Grubu, Türkiye sigorta sektöründe satın alma, birleşme ve yeni şirket kurmada en aktif grup olarak dikkat çekiyor. Grup, 2018 yılında, hayat dışında Liberty Sigorta’yı satın alarak başlattığı inorganik büyüme hamlesini bir yıl sonra da Ergo Sigorta’yı satın alarak sürdürdü. Daha sonra hayat ve emeklilik sektöründe Fiba Emeklilik’e büyük ortak olan Grup, daha önceden Fiba Emeklilik tarafından devralınan Groupama Emeklilik ile Ergo Hayat ve Emeklilik’in bireysel emeklilik portföyleri de böylece bünyesine katmış oldu. HDI, yakın zamanda Fibabanka ile birlikte hayat dışı branşlarda faaliyet gösterecek Fiba Sigorta’yı kurduğunu duyururken, katılım sigortacılığı sektöründe de “HDI Katılım Sigorta” adında yeni bir şirketle yer almaya hazırlanıyor.

Acentelerin şirketi…

Sektör kulislerinde uzun yıllardır konuşulan “acentelerin sigorta şirketi kurması” konusu 2022 yılı içinde gerçeğe dönüştü. “Acnturk Sigorta” adıyla kurulan şirket, geçen yıl Mayıs ayında ruhsat aldı, Haziran ayında ise ilk poliçesini keserek faaliyete başladı.

Doğan Holding sektöre geri döndü

Sektöre girişlerde dikkat çeken bir nokta da Doğan Holding’in yıllar sonra yeniden sigorta sektörüne dönüşü oldu. Sektörde uzun yıllar Ray Sigorta ve Doğan Hayat Sigorta/Doğan Emeklilik şirketleriyle varlık gösteren Doğan Holding, ilerleyen yıllarda bu şirketlerini elden çıkararak sektörden çekilmişti. Doğan Holding, iştiraki olan Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı sahipliğinde kurduğu hayat dışı sigorta şirketi “Hepiyi Sigorta” ile geçen yıl sektöre geri döndü.

…………………………………..

TSB’nin üye sayısı 70’e yükseldi

Uzun yıllar, bir kısmı aktif olmayan 60 civarında üye şirketi bulunan Türkiye Sigorta Birliği’nin üye sayısı da yeni oyuncuların katılımıyla 70’e yükseldi. Bunların 45’i hayat dışı, 21’i hayat, 4’ü de reasürans şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

…………………………………

Sektörün yeni şirketleri:

 Aveon Sigorta

Kuruluş amacını “Hayalimiz güven temelinde bir yolculuk inşa etmek ve insanımızın sigorta bilincini dijital çağa uygun seviyeye taşımak” olarak açıklayan Aveon Global Sigorta, 31 Ocak 2022 tarihinde hayat dışı sektöründe faaliyete başladı.

İngiltere merkezli Aveon Global Holding Ltd. UK sahipliğinde 195 milyon TL sermayeyle kurulan Aveon Global Sigorta’nın Yönetim Kurulu Başkanı ise Alp Özerk. Genel müdürlüğünü sektörün deneyimli yöneticilerinden Kemal Gül’ün yürüttüğü şirketin merkezi İstanbul/Şişli Nova Baran Plaza’da bulunuyor.

ACNTürk Sigorta

“Acenteler tarafından kurulan ilk sigorta şirketi” olarak tanımlanan ACNTurk Sigorta, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi’nin, “Acentelerin yaşamış olduğu problemleri ortadan kaldıran, vatandaşa yakın olan bir şirket olacağız. Pastayı tırtıklamaktan ziyade büyütme hayalimiz var” iddiasıyla geçen yıl Haziran ayında ilk poliçesini keserek faaliyete başladı.

29 Mayıs 2020 tarihinde tescil edilen şirket 2022 yılı Mayıs ayında faaliyet ruhsatı aldı. Şirket 106 milyon lirası ödenmiş, toplam 144 milyon lira sermaye ile kurulan Acnturk Sigorta’nın tüm hisseleri Anka Grup Yatırım Danışmanlık A.Ş.’ye ait. Genel merkezi İstanbul/Şişli Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Maya Akar Center’da bulunan Acnturk Sigorta, Genel Müdür Ali Murat Dişçi yönetiminde faaliyetini sürdürüyor.

Hepiyi Sigorta

Doğan Holding, sigorta sektörüne yıllar sonra hayat dışı şirketi “Hepiyi Sigorta” ile döndü. Şirket, “Köklü geçmişten doğan dijital marka” sloganıyla, Doğan Holding iştiraki Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 120 milyon TL sermaye ile kuruldu. Doğan Trend Sigorta A.Ş. adıyla kurulan şirketin adı daha sonra Hepiyi Sigorta A.Ş olarak değiştirildi.

27 Nisan 2022’de faaliyet ruhsatı alan Hepiyi Sigorta 17 Haziran 2020’de de ilk poliçesini kesti. Genel merkezi İstanbul/Ümraniye Buyaka sitesinde bulunan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş Görüş, Genel Müdürü ise Şenol Ortaç.

EMAA Sigorta

EMAA Sigorta, hükümetler ve diplomatik misyonlar için vize başvuru hizmetleri veren VFS Global ile ortaklık halinde Türkiye’de vize başvuru hizmeti sunan Gateway Management Lojistik iştiraki olarak, hayat dışı sigortacılık branşlarında faaliyette bulunmak amacıyla, 150 milyon TL sermaye ile kuruldu.

“Değişimin kendisi ol” mottosu ile yola çıkan EMAA Sigorta, 1 Haziran 2022 tarihli SEDDK kararına istinaden, kaza, hastalık/sağlık, kara araçları, nakliyat, yangın ve doğal afetler, genel zararlar, genel sorumluluk, kredi, finansal kayıplar, hukuksal koruma ve destek sigorta branşlarında faaliyet göstermek üzere ruhsat aldı.

Genel Müdür Özgür Öntürk yönetimindeki EMAA Sigorta’nın genel müdürlüğü Altunizade Mah. Mahir İz Cad. Ofton İş Merkezi Üsküdar/İstanbul adresinde bulunuyor.

Fiba-HDI ortaklığından yeni Sigorta şirketi: Fiba Sigorta

Fibabanka ile HDI Sigorta, eşit ortaklık payıyla hayat dışı branşlarda çalışacak Fiba Sigorta şirketini kurduklarını açıkladı.  Fibabanka tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre şirkette ortaklık payı yüzde 50-yüzde 50 olacak. İki şirket eşit paylı ortaklık ile hayat-dışı sigortacılık alanında faaliyet gösterecek ve sektörün tüm dağıtım kanallarına hizmet edecek yeni dijital sigorta şirketinin kuruluşunu duyurdu.

 Sektöre Bursa’dan katılım: Pay Sigorta

Sektörün yeni oyuncularından PAY Sigorta A.Ş. 31 Aralık 2022 tarihinde resmi kuruluş işlemlerini tamamlayıp ruhsat başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Hayat Dışı sigortacılık alanında faaliyet gösterecek olan Pay Sigorta, Bursa merkezli Fer Finansal Çözümler AŞ ile Ona Finansal Çözümler AŞ’nin ortaklığı ile kuruldu. Şirketin Genel Müdürlüğünü Levent Oruç üstlenirken, yönetim kurulu ise Ferhat Bakgör, (Yönetim Kurulu Başkanı) Tahir Erkin Pekçetin, Fatih Büyükkarabacak, Levent Oruç ve İbrahim Hakan Muştu’dan oluşacak.

300 milyon TL sermaye ile kurulan Pay Sigorta, genel merkezi İstanbul dışında bulunan çok az sayıdaki şirketten biri olacak.

TVF iki yeni şirketle katılım sigortacılığı sektörüne girdi

Türkiye Varlık Fonu sermayesiyle kurulan “Türkiye Katılım Sigorta” ve “Türkiye Katılım Hayat” faaliyete başladı. Şirketler tüm operasyonlarını katılım sigortacılığı esaslarına uygun olarak yürütecek.

Geçen yıl Nisan ayında kuruluş çalışmaları tamamlanan Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat üretim faaliyetine başladı. Araç, konut, kaza, yangın ve doğal afetler, nakliyat, mühendislik, hayat ve ferdi kaza branşlarında faaliyet gösterecek şirketler Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Emlak Katılım banka şubeleri ise asıl satış kanalları olarak kullanacak. Yönetim merkezi İstanbul /Ümraniye Saray Mahallesi, Akkom Ofis Park Kelif Plaza’da yer alan şirketlerin yönetim kadroları ise şu isimlerden oluşuyor:

Prof. Dr. Servet Bayındır – Yönetim Kurulu Başkanı

Güray Çelik – Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat Genel Müdürü

Volkan Sinan – Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı

Cenk Özçelik – Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat Teknik ve Hasar Genel Müdür Yardımcısı

Turkcell’den Sigorta şirketi

Ülkemizin önde gelen telekomünikasyon markalarından olan Turkcell, “Turkcell Dijital Sigorta” adıyla bir şirket kuracağını duyurdu.

Turkcell, KAP’a yaptığı şirket genel bilgi formu açıklamasına göre, grubun iştiraklerinin bilgisini paylaşırken, söz konusu bilgilendirme içinde sigorta sektörünü yakından ilgilendiren bir iştirakinin adını da paylaştı. Turkcell, 175 milyon TL sermayeli dijitale ve yenilikçi teknolojilere dayalı sigortacılık faaliyetleri hizmeti veren Turkcell Dijital Sigorta A.Ş. adında bir şirketi olduğunu ve sermayesinin yüzde 100’ünün sahibi olduğunu paylaştı.

 

Eski şirketler yeni kimliklerle sahada

 VHV Sigorta

Türk sigorta pazarındaki yabancı sermayeli tek reasürans firması olan Almanya merkezli VHV Reasürans, geçen yıl Temmuz ayında Oman Insurance Company sahipliğindeki Dubai Sigorta’nın tüm paylarını satın alarak hayat dışı sektörüne de adım attı.

Ticari unvanı “VHV Allgemeine Sigorta AŞ” olarak değiştirilen şirketin tamamı VHV Reasürans’a ait 163 milyon 900 bin lira sermayesi bulunuyor.  Misyonunu, “Türk Sigorta Sektöründe yenilikçi ve öncü bir şirket kimliği içinde yaygın bir satış ve pazarlama yapısıyla satış sonrası hizmetlerle de müşterisine en üst düzeyde hizmet anlayışını ilke kabul etmiş, farklılık yaratacak girişimleri ile orta vadede belirleyici ve önemli bir piyasa yapıcısı konumuna gelmek” olarak açıklayan VHV Allgemeine Sigorta’nın genel müdürlüğünü Fatih Ağacık yürütüyor. Şirketin genel merkezi İstanbul/Altunizade Sarkuysan İş Merkezinde bulunuyor.

 

Viennalife Emeklilik ve Hayat

Türkiye’de bireysel emeklilik sektöründe 2008 yılından bu yana etkinlikte bulunan Aegon Emeklilik ve Hayat, geçen yıl Nisan ayında el değiştirerek Avusturya merkezli Vienna Insurance Group (VIG) bünyesine geçti. Türk sigorta sektöründe hayat dışında Ray Sigorta ile etkinlikte bulunan VIG, böylece bireysel emeklilik ve hayat sektörüne girmiş oldu.

Ticari unvanı, Ekim 2022’de Viennalife Emeklilik ve Hayat A.Ş olarak değiştirilen şirketin tamamı VIG Türkiye Holding B.V.’ye ait 256 milyon TL sermayesi bulunuyor.

Genel merkezi İstanbul/Kadıköy, Kozyatağı K2 Plaza’da bulunan Viennalife Emeklilik ve Hayat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını Dr. Peter Thirring, CEO’luğunu Uğur Tozşekerli yürütüyor.