BES’te katılımcı sayısı 15 milyona koşuyor…

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 16 Şubat 2023 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 998 bin olduğu Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde(BES) toplam fon büyüklüğü 400.2 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 799 bin olduğu Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise fon büyüklüğü 34 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Böylelikle sistemde toplam katılımcı sayısı OKS dahil 14 milyon 797 bin kişiye ulaşırken, toplam fon büyüklüğü de OKS ve Devlet Katkısı dahil 434,2 milyar TL oldu.

Bu arada 18 yaş altına BES’te ise EGM’nin 10 Şubat 2023 tarihli verilerine göre katılımcı sayısı 643 bine ulaşırken, sözleşme sayısı da 700 bine koşuyor. 18 yaş altı katılımcıların toplam fon büyüklüğü de devlet katkısı dahil 3.5 milyar TL’ye dayandı.

DK’daki düzenleme olumlu görüldü

Öte yandan geçtiğimiz hafta, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı portföyünde fonların borsa payı yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılmıştı. Tek hisseye yatırım tavanı yüzde 1’den yüzde 5’e yükseltilirken, devlet tahviline yatırım yüzde 70’ten yüzde 50’ye indirilmişti. SEDDK düzenleme yönelik yaptığı açıklamada, “Gerek sektör gerekse de katılımcılarımızdan kurumumuza ulaşan talepler dikkate alınarak, devlet katkısı fon portföyünde asgari yüzde 70 olarak belirlenmiş olan kamu borçlanma araçları oranının azaltılması ve hisse senedi oranının artırılmasının fon performansını olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.” ifadelerini kullanmıştı.

Sektör uzmanları, söz konusu düzenlemenin mevcut durum açısından ve uzun vadeli olarak önemli ve faydalı olduğunu belirterek, hem katılımcılara orta- uzun vadede fayda sağlanacağını hem de sermaye piyasalarına destek olacağını belirtiyorlar. Sektör uzmanları, bu durumun kamu kağıtlarına olan bağımlılığı azaltacağını sermaye piyasasındaki rekabetçiliği ise destekler nitelikte bir düzenleme olduğunu ifade ediyorlar.