DASK taleplerinde yüzde 200 artış gerçekleşti

11 ilde yıkıma yol açan deprem felaketi sonrası Zorunlu Deprem Sigortası talepleri artış gösterdi. Çağrı merkezi verilerine göre deprem sonrası dönemde Zorunlu Deprem Sigortası taleplerinde yüzde 200’e varan oranda artış gerçekleştiğini belirten Enuygun Sigorta Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, deprem bölgesindeki hasar ödemeleri konusunda da bilgi verdi. Özdoğan “Deprem bölgesinde DASK hariç, konut, iş yeri sigortaları, kasko ve hayat sigortalarında toplam 40 milyar TL civarında bir hasar ödenmesi bekleniyor” dedi.

11 ili etkileyen deprem afeti sonrasında Zorunlu Deprem Sigortası talepleri arttı. Enuygun Sigorta Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, deprem sonrası Zorunlu Deprem Sigortası’na olan talepte bir önceki aya göre yüzde 200’e varan oranda artış olduğunu söyledi. Depremin etkili olduğu 11 ilde DASK hariç konut ve iş yeri sigortaları, kasko ve hayat sigortalarında toplam 40 milyar TL civarında bir hasar ödenmesi beklendiğini vurgulayan Özdoğan, Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası yaptırma oranı hakkında da bilgiler verdi. Bu oranın yüzde 56 olduğunu ve bunun da 11,1 milyon konuta karşılık geldiğini ifade eden Özdoğan, 10 yıl önce yüzde 35 olan bu orandaki artışın sürmesinin beklendiğini belirtti.

İl bazında sigortalanma oranları hakkında da bilgiler veren Özdoğan, “Türkiye’de il bazında en yüksek sigortalanma oranı yüzde 90’lara varan oranlarla Bolu, Düzce ve Yalova’da bulunuyor. İstanbul’da sigorta yaptırma oranıysa yüzde 64. Zorunlu Deprem Sigortası’nda en düşük sigortalanma oranı ise yüzde 27 ile Hakkari ilimizde” dedi.

1 milyar TL kasko hasar ödemesi bekleniyor

Deprem bölgesine dair Zorunlu Deprem Sigortası istatistiklerini de paylaşan Özdoğan, bölgede sigortalanma oranının yüzde 49 olduğunu belirtirken en düşük sigortalanma oranının ise Hatay’da olduğunu söyledi. “Deprem bölgesinde Zorunlu Deprem Sigortası hariç konut ve iş yeri sigortaları, kasko ve hayat sigortaları olmak üzere toplamda 40 milyar TL civarında bir hasar ödenmesi bekleniyor” diyen Özdoğan sözlerine “Bölgede 100 bine yakın Zorunlu Deprem Sigortası hasar dosyası açılması olası. Yine bölgedeki yaklaşık 3 milyon aracın üçte biri az veya çok hasar gördü, 100 bin araç ise ağır hasarlı durumda bulunuyor. 3 milyon aracın yüzde 17’sinin kaskosu var. Bu yaklaşık 500 bin araç anlamına geliyor ve bu araçların da yüzde 30’u hasar gördü. Bu araçlar için kaskodan 1 milyar TL kadar toplam hasar ödemesi yapılması bekleniyor” diyerek son verdi.