Kârlılıkta Quick sürprizi

Sigorta sektörünün 2022 yılı bilançosu belli oldu. Türkiye Sigorta Birliği’nin açıkladığı sonuçlara göre en çok bilanço kârını 10 milyar lirayla hayat ve emeklilik şirketleri elde ederken, hayat dışı şirketler 8 milyar liralık dönem net kârı elde etti. Reasürans şirketleri ise bu alanda 1,6 milyar lira kâr etti. Şirketlere bakıldığında, Quick Sigorta 1,4 milyar liralık dönem net kârıyla en çok dikkat çeken şirket oldu.

Toplam bilanço kârı ise 19,6 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Hayat ve hayat dışı şirketlerin toplam üretimi ise 235 milyar lira olmuştu.

Teknik tarafa bakıldığında, hayat dışı şirketler 6 milyar liraya yakın kâr elde ederken, hayat ve emeklilik şirketlerinin kârı 238 milyon lirada kaldı. Reasürans şirketlerinin teknik kârı ise 1 milyar lira oldu. Böylece toplam teknik kâr 7,2 milyar lira olarak kaydedildi.

Branş bazında, trafik sigortasında 2021’de 2 milyar lira olan teknik zarar 2022’de 11,2 milyar liraya çıktı. Kaskoda ise 7 milyar lira teknik kâr edilirken, bu rakam oto branşını başa baş pozisyonuna getirmeye yetmedi. Yangın ve doğal afetler branşı 2,4 milyar lira, kaza branşı 2,1 milyar lira, sağlık 1,4 milyar lira ve genel zararlar yine yaklaşık 1,4 milyar lira kâr edilen branşlar oldu.

Hayat dışında AXA Sigorta son birkaç yılda olduğu gibi 2022’de en çok bilanço kârı elde eden şirket oldu. Geçtiğimiz yıl 1,7 milyar lira net kâr eden şirketi 1,4 milyar lirayla Quick Sigorta takip etti. Bilanço kârlılığında Allianz 1,3 milyar lirayla üçüncü, Anadolu Sigorta 1,1 milyar lirayla dördüncü ve Türkiye Sigorta 941 milyon lirayla beşinci oldu.

Hayat şirketleri arasında Türkiye Hayat ve Emeklilik uzun süredir bırakmadığı açık ara liderliği 2022’de 3,4 milyar lira net kâr ederek sürdürdü. Anadolu Hayat Emeklilik 1,3 milyar lira, Allianz Yaşam ve Emeklilik 1,2 milyar lira, Garanti Emeklilik 1 milyar lira ve AgeSA 834 milyar lirayla ilk beşi oluşurdu.