Selva Eren’in kaleminden: Reasürans Hakkında…

Türk Reasürans CEO’su Selva Eren,  DASK’ın 117 milyar TL ödeme kapasitesinin toplam 400 milyon TL tutarının 6 adet yerli sigorta şirketleri tarafından paylaşıldığını, 117 milyar TL gibi büyük bir ödeme kapasitesinin içinde yerli reasürans payı oldukça küçük olduğunu belirtti.

Selva Eren, Linkedin hesabında “Reasürans Hakkında”  başlığı altında bir makale yayınladı. Eren bu makalesinde önemli detaylar paylaştı.

Selva Eren’in makalesi şöyle:

“Bugünlerde kamuoyunda “reasürans” kelimesi hiç olmadığı kadar telaffuz edilmeye başlandı. Sigorta ve finans camiası açısından bu alanın konuşulmaya başlanması sinerji yaratacak düşüncesiyle mutluluk verici olarak görülebilecekken, sigortanın en niş alanı olan bu bölüme ilişkin bilgilendirmelerin şirketlerin kendi yetkilileri tarafından yapılması da son derece önemlidir. Zira, temel olarak 4-5 adet reasürans anlaşma çeşidi etrafında dönse de teoride sonsuz versiyonda reasürans anlaşma şekli akdetmek mümkündür.

Reasüransa ilişkin bir diğer önemli husus da bu anlaşmaların şirketlerin rekabet gücüne büyük etkisidir. Konunun kamuoyunda konuşulması şirketlere fayda yerine zarar da verebileceği için son derece mahrem olan bu bilgiler yine son derece dikkatle korunur. İlişki, Sigortalı-sigortacı-reasürör silsilesi ile kurulmakta ve fakat sigortalı ile reasürör arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Başka bir deyişle, bir sigortalı alacağı için reasüröre doğrudan başvuramaz. Bu bakımdan reasürans anlaşmalarından ziyade, bu anlaşmaları da doğru yürüttüğü düşünülen teknik bakış açısı ile sigortacılık yapan şirketlerin seçimi önemlidir.

Bu genel açıklamalar ardından, son zamanlarda çokça merak edilen DASK’ın reasürans konusuna hatta ödeme kapasitesine ilişkin birkaç açıklama yapmak isteriz. Zira reasürans koruması ile ödeme kapasitesi farklıdır. Ödeme kapasitesi, reasürans koruması ve özkaynaklarınızın toplamından oluşur. DASK’ın özkaynakları da kuruluşundan bugüne biriktirdiği sigortalıların primlerinden oluşmaktadır.

DASK, Kahramanmaraş depremine toplam 117 milyar TL ödeme kapasitesi ile girmiştir. Bu ödeme kapasitesi, sigortalılarımızın primlerinden oluşan 23 milyar TL’lik deprem fonu, geri kalanı ise reasürans korumasından oluşmaktadır. Başka bir deyişle, DASK sahip olduğu fonların yanı sıra reasürans koruması ile birlikte 117 milyar TL tutarı 2 defa ödeyecek güce sahiptir. Bütün hesaplarını olası büyük İstanbul/Marmara depremi için yapmış olduğundan ödeme kapasitesi bu denli büyüktür. Zira yapılan bilimsel modellemelerde, olası İstanbul depreminin sebep olacağı zorunlu deprem sigortalı değerin hasarlanması ve bunların yerine konulma/tamir edilme tutarları, böyle bir hasar anında meydana gelecek değer artışları ile hesaplanarak sonuca ulaşılmıştır.

DASK’ın 117 milyar TL ödeme kapasitesinin toplam 400 milyon TL tutarı 6 adet yerli sigorta şirketlerimiz arasında paylaşılmaktadır. 117 milyar TL gibi büyük bir ödeme kapasitesinin içinde yerli reasürans payı oldukça küçüktür. Yerli reasürans koruması ve deprem fonumuz dışındaki kısım uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca “A” ve üzeri düzeyde derecelendirilen uluslararası reasürans şirketleri tarafından sağlanmaktadır.”