Türkiye hayat ve sağlık pazarında 16 ülke arasında 10’uncu

Swiss Re Enstitüsü’nün “Hayat ve Sağlık Sigortası Kapsam Radarı” raporuna göre Türkiye, hayat ve sağlık sigortası kapsamına giren 16 pazar arasında 10’uncu sırada yer alıyor. Türkiye pazarı erişilebilirlik ve bulunabilirlik açısından gelişmekte olan pazar ortalamasının altında kalırken, satın alınabilirlik açısından daha iyi durumda.

 Rapor, Türkiye’nin geniş orta sınıfı, nispeten düşük yoksulluk oranı, mikro sigorta büyümesini destekleyen düzenleyici ortamı ve elverişli vergi kuralları sayesinde hayat ve sağlık sigortasının karşılanabilir olduğunu söylüyor.

Raporda 16 örnek pazardan 11’i gelişmekte olan pazarlar olarak kategorize edildi. Türkiye sıralamada Brezilya, Kolombiya, Mısır, Kenya, Nijerya ve Vietnam’ın önünde yer alırken, gelişmiş pazarlar ile Güney Afrika, Hindistan, Endonezya ve Meksika’nın gerisinde yer alıyor.

Gelişmekte olan pazarlarda erişilebilirliği engelleyen faktörün düşük sigorta penetrasyonu olduğunun belirtildiği Raporda, “Güney Afrika ve daha az ölçüde Hindistan dışında, Türkiye de dahil olmak üzere diğer gelişmekte olan pazarlarda penetrasyon düşük” dendi.