10 zoomlayıcıdan yarısı kötü ruh sağlığından muzdarip

Yakın zamanda yapılan bir akıl sağlığı araştırması, özellikle halk arasında “zoomlayıcılar(zoomers)” olarak bilinen Z Kuşağının 10’da beşinin kötü ruh sağlığından muzdarip olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma, sigorta şirketi AXA’nın 18 ila 24 yaşları arasındaki kişilerin karşılaştığı ruh sağlığı sorunları ve bu grubun işveren ruh sağlığı desteğinden nasıl yararlanabileceği hakkında görüşler paylaşan Akıl Sağlığı ve Refah Çalışması 2023’ün bir parçası olarak yapıldı.

Çalışma, Asya’daki Z kuşağının, diğer tüm yaş gruplarından daha fazla olan duygusal stres ve psikososyal bozuklukla mücadele edenlerin yüzde 14’ünü oluşturduğunu ortaya koydu. Ayrıca, nesil içindeki yeteneklerin, akıl sağlıkları için tehdit oluşturan birkaç temel zorlukla karşı karşıya kaldığını da ortaya çıkardı.

Bu zorluklar ve bunlarla karşılaşan Gen-Z  oranları  aşağıdaki gibi:

Yüzde 69’u gelecekten emin değil
Yüzde 49’u iş hayatı ile iş dışı hayatı birbirinden ayırmakta zorlanıyor
Yüzde 47’si iş temposunun değişmesine ayak uydurmakta zorlanıyor
Yüzde %54’ü iş-beceri uyumundan yoksun
Anketin sonuçları aynı zamanda yakınlaştırma yapan 10 kişiden ikisinin önümüzdeki 12 ay içinde istifa etmeyi planladığını gösteriyor ve bu da onları en çok bırakma niyetine sahip demografi yapıyor.

Gen Z ve ruh sağlığı desteğinin faydaları

Z Kuşağı için ruh sağlığı büyük bir sorun olsa da, çalışma aynı zamanda onların ruh sağlığı desteğinden en çok etkilenen demografik grup olduğunu da ortaya koydu. İş yerinde iyi bir ruh sağlığı desteği aldıklarını hisseden Z Kuşağı çalışanlarından biri gelişiyor. Bu, yüzde bir olan böyle bir desteği görmeyenlere kıyasla çok daha fazla. Eğilimlere rağmen, zihinsel olarak gelişen zoom yapanlar yüzde 19’dan yüzde 22’ye yükselirken, zihinsel sağlığı zayıf olanlar yüzde 14’ten yüzde 12’ye düştü.

“Yeni nesil yetenekler ciddi zorluklarla karşı karşıya”

AXA Asya ve Afrika CEO’su Gordon Watson, şirketlerin, özellikle de akıl sağlıklarının doğası söz konusu olduğunda, Gen-Z çalışanlarının ihtiyaçlarını desteklemek için nasıl bir fark yaratabileceklerini araştırmaları gerektiğini söyledi. Watson, “Pandeminin hayatlarımızı kesintiye uğratmasının ardından akıl sağlığı haklı olarak daha fazla dikkat çekse de, bu bulgular Asya’daki yeni nesil yeteneklerin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. Şirketler, yalnızca üretkenlik ve elde tutma konusunda değil, aynı zamanda bölgedeki toplumları etkileyen bu acil sorunun üstesinden gelmek için Z Kuşağı çalışanlarının ihtiyaçlarına uygun destekle nasıl somut bir fark yaratabileceklerini incelemeli.” dedi.