İklim aktivistlerinden sigorta devlerinin CEO’larına mektup…

Bir grup iklim aktivisti, 30 sigorta şirketi CEO’suna, BM bilim adamlarından gelen sert bir iklim uyarısının ardından yeni fosil yakıt projeleri taahhüt etmeyi “derhal” durdurma çağrısında bulundu.  Reuters’de yer alan habere göre, küresel bir aktivist konsorsiyumu olan Insure our Future, 21 Mart tarihli bir mektubu Munich Re, Zurich Insurance ve AXA gibi şirketlere gönderdiğini açıkladı.

Aralarında sivil toplum kuruluşlarının da (STK’lar) yer aldığı 23 iklim grubu tarafından imzalanan altı sayfalık mektupta, sigorta sektörünün dünyanın küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlama hedefine ulaşmak için yeterince çaba gösteremediği belirtildi.

Diğer talepler arasında, hedefle uyumlu olmayan yeni fosil yakıt müşterileri için sigortanın durdurulması ve Temmuz 2023’e kadar sigortalı emisyonları azaltmak için bağlayıcı hedeflerin benimsenmesi yer alıyordu. Mektupta, “Sigortacılar, toplumun risk yöneticileri olarak, hareket etme konusunda özel bir sorumluluğa ve değişimi yönlendirme gücüne sahiptir. Sigorta olmadan çoğu yeni fosil yakıt projesi devam edemez ve mevcut olanlar çalışmaya devam edemez.” denildi.

Mektup, bilim insanlarının yaptığı yeni bir değerlendirmenin iklim değişikliğiyle mücadelede kaybedecek çok az zaman olduğunu söylemesinin ardından, “iklim saatli bomba çalışıyor” diyen ve zengin ülkeleri emisyonları bir an önce kesmeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçen hafta yaptığı uyarının ardından geldi.

Bazı sigortacılar, bazı kirletici endüstrileri işlerinden dışlamak için sigortalama ve yatırım politikalarını sıkılaştırırken, en katı politikalar petrol ve gaz yerine öncelikle kömüre odaklandı. Mektupta, “Politika ve standartlardaki çok sayıda boşluk, sigorta şirketlerinin fosil yakıt üretiminin genişletilmesini taahhüt etmeye devam etmesine izin veriyor” denildi.