Lojistik sigorta pazarı 2030’a kadar 70 milyar doları aşacak

Dünyanın en büyük pazar araştırmacılarından biri olan İrlanda merkezli Grand View Research tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel lojistik sigorta pazarının 2030 yılına kadar 70,46 milyar ABD dolarına ulaşacağı ve 2023 ile 2030 yılları arasında yıllık yüzde 2,8 bileşik büyüme oranıyla büyüyeceği tahmin ediliyor.

Rapora göre, e-ticaret faaliyetleri arttıkça, lojistik şirketleri daha büyük hacimli gönderileri elleçliyor. Bu da kayıp veya hasar riskini artırıyor.

Grand View Research, artan riskin, lojistik sigortayı risk yönetiminin hayati bir parçası haline getirdiğini ve malların taşınması sırasında meydana gelebilecek olaylardan kaynaklanan mali kayıpları teminat altına aldığının altını çizdi.

Kargo sigortası segmenti geçen yıl pazara hakim oldu.

Grand View Research, “Mal ve kargo taşımacılığında hırsızlık, hasar ve kayıp gibi çeşitli riskler nedeniyle kargo sigortasının benimsenmesi artıyor ve bu da lojistik şirketleri için önemli mali kayıplara neden olabiliyor” ifadelerine yer verdi.

Verisk Analytics’in CargoNet tarafından yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl tedarik zinciri risk olaylarının sayısında yüzde 15’lik bir artış görüldü. ABD ve Kanada’da buna benzer 1.778 olay yaşandı ve kargo hırsızlığı yüzde 20 arttı. 2022 için toplam kayıp değeri, yalnızca ABD ve Kanada için 223 milyon ABD dolarıydı.

Çalışmada, denizcilik segmentinin de giderek daha önemli hale geldiği belirtildi. Grand View Research’dan “Deniz taşımacılığı, petrol, gaz ve hammaddeler gibi değerli malları taşıyarak küresel ticarette çok önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle, deniz kargo sigortası, nakliyeciler, sigortacılar ve tedarik zincirindeki diğer katılımcılar dahil olmak üzere paydaşların ekonomik çıkarlarını korumak için esastır. Bu kayıpların önlenmesi için denizcilik sektörü için sigortanın önemini ortaya koyuyor ve segmentin büyümesini sağlıyor.” denildi.