Eroğlu: Düşük sigorta penetrasyonu finansal sürdürülebilirlik açısından risk

Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu basınla buluştuğu iftarda, DASK’tan trafik sigortasına kadar bir dizi açıklamada bulundu. Trafik sigortasıyla ilgili açıklamasını daha önce verdiğimiz Eroğlu, 6 Şubat depreminin milat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, sigorta şirketlerinin de bu dönemde birçok ders çıkarması gerektiğini belirtti. Eroğlu şöyle devam etti:

Dünyada %20, bizde %5

“Deprem farkındalığının çok yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda sigortayı çok fazla konuşup özeleştiri yapıp hata ve eksiklikleri görmemiz gerekir. Sigorta penetrasyonunu arttıramazsak finansal sürdürülebilirlik açısından risk taşıyoruz demektir. Dünya genelinde yaşanan felaketlerdeki sigorta ödemesi yüzde 20, Türkiye’de ise yüzde 5. Aradaki açık ekonomiye büyük yük getiriyor. Reel sektördeki fabrikaların afet sürdürülebilirlik planları yok. Fabrika hasarını bile devletten bekleyenler var, bu tutum sürdürülebilir değil” dedi.

KOBİ’lere de değinen Eroğlu, bu segmentte yangında yüzde 50, paket poliçede yüzde 30 civarı sigortalılık olduğunun altını çizdi. Bu oranların düşük olduğunu aktaran Akif Eroğlu, “Bu, memleket için gelecek sorunudur. Marmara’da büyük bir deprem olursa sonucu düşünmek bile istemiyorum” diye konuştu.

DASK ve yangın beraber

DASK’ın, evlerin piyasa değerini karşılayan bir sigorta olmadığını da vurgulayan Eroğlu, “DASK sigortalı evlerin inşaat maliyetlerini karşılar. Depremden 3 ay önce teminat tutarları güncellendi. Mevcut poliçelerde bu teminatların zeyil yapılarak güncellenmesi gerekir. Kasım ayında ödenmesi gereken metrekare fiyatını 1.508 liradan 3 bin 16 TL’ye çıkararak yüzde 100 artırdık fakat olay sadece prim tutarları değil. Bu durumu daha kapsamlı şekilde ele alıyoruz. Sigortalarda düşük metrekareye göre yapılmasının önüne geçmek için tapu entegrasyonu çalışmaları devam ediyor. Bunu yaparken makul bir inşaat maliyeti sunmalıyız. Çok yükseltirsek vatandaş bunu maliyet olarak görüp sigortadan vazgeçer. Bu sebeple DASK’ı ihtiyari yangınla tamamlamamız lazım. DASK ve yangın sigortasını birlikte ele alan bütüncül bir sistem kurmak için çalışmalara başladık. Bunun yanı sıra DASK’ın sele de teminat vermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.