Howden, Türk müteahhitlerin yanında…

Türk müteahhitlik firmaları yurtdışında yeniden atağa kalkarken, geçen yıl ABD’ye kaptırdığı ikincilik sırasını geri aldı. Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında yaptıkları işlerle güven ortamı oluşturduğuna vurgu yapan Howden ACP Genel Müdürü Ercan Eryaşar, dünyanın önde gelen sigorta broker şirketlerinden biri olarak Türk müteahhitlerin yurtdışında yaptıkları yatırımlarda yanlarında olduklarını söyledi. Eryaşar, “Türk müteahhitler yurtdışında milyar dolarlık projelere imza atıyor. Biz de dünya çapında faaliyet gösteren ve Türkiye yapılanmasında da alanında tecrübeli bir ekibe sahip şirket olarak, Türk müteahhitlere yapacakları yatırımlarda, risk analizinden kontrat yükümlüklerine kadar birçok alanda çözümler sunuyoruz. Howden olarak Türk müteahhitlik firmalarına hem yerel uygulamalara hakim hem de Türkiye’deki alışkanlıkları bilen uzmanlarımızla birlikte hizmet veriyoruz.” dedi. 

 

Müteahhitlik firmaları geçen yıl yurtdışında aldıkları projelerle ABD’li firmalara kaptırdığı ikincilik koltuğunu bu yıl tekrar geri aldı. ENR’ın bu yıl yayınladığı ‘Top 250 Global Contractors’ listesinde her yıl olduğu gibi bu yılda Çin 79 firmayla ilk sırada yer alırken, Türkiye bu yıl listede 42 firmayla yer alarak ikinci sırada kendisine yer buldu. ABD ise 41 firmayla üçüncü sıraya geriledi. Türkiye’nin yurtdışı pazarlarda inşaat alanında en önemli ikinci ülke olarak görülmesinin, tüm sektörün önünü açan bir güven ortamı yarattığını ifade eden Howden ACP Genel Müdürü Ercan Eryaşar, Howden İnşaat Riskleri Yönetimi ekibi olarak da Türkiye’deki altyapı inşaatları ve yurtdışı müteahhitlik projeleri üzerine yoğunlaştıklarını dile getirdi.

 Uzmanlarla birlikte efektif çözümler

 Dünya çapında 100’e yakın ülkede faaliyet gösteren stratejik olarak konumlandırılmış bürolarımız, partnerlerimiz ve ihtisas uygulamalarımız sayesinde Howden’ın yerel ve global hizmetleri ve çözümlerini, müşterilerin ihtiyaç duydukları zaman sunabildiklerini kaydeden Ercan Eryaşar, “Bu sayede yurtdışında projeler üstlenen Türk müteahhitler hem yerel uygulamalara hakim hem de Türkiye’deki alışkanlıkları bilen uzmanlar ile görüşerek efektif çözümlere ulaşabiliyor. Projeler uluslararası nitelikli olsa bile, ülkelerin kendine özgü çeşitli kanunları, kuralları ve uygulamaları mevcut. Bu tarz farklılıklar ve yarattıkları zorluklar ile sigorta konusunda da sıklıkla karşılaşıyorlar. Yerel tecrübeye sahip uzmanlar vasıtasıyla, ilgili ülkelerdeki sigorta şirketlerinin güvenilirliği tespit edilebilir ve özellikle hasar ödeme durumundaki tavırları hakkında bilgi almak mümkün olabilir.” diye konuştu.

 Risk analizinden kontrat yükümlülüklerine

 Howden olarak, Sigorta ve Risk Yönetimi Danışmanlık çözümleri ile Türk müteahhitlerin yurtdışındaki projelerinde yanlarında olduklarını dile getiren Ercan Eryaşar, dünyanın önde gelen sigorta broker şirketlerinden biri olarak projelere sundukları hizmetler hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Eryaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin doğası gereği oluşan riskin analizini yapıyor, kontrattan kaynaklanan yükümlülüklerin tespitini sağlıyoruz. Sigorta kanunları ve uygulamaları hakkında danışmanlık veriyoruz. Fiziksel ve kontratsal yükümlülüklerin optimizasyonuna bakıyoruz. Tekliflerin toplanması aşamasında Türk ve yerel sigorta şirketleri ile uluslararası reasürans firmalarını koordine ederek optimum şartların teminini sağlıyoruz. Girişim ortaklarının ve taşeronların koordinasyonu noktasında hizmet veriyoruz. Gerektiğinde işveren ve kreditörle direk bağlantı sağlıyoruz. Global bilgi ağına hakim olduğumuz için bu alanda da hizmet verebiliyoruz. Sigorta dökümantasyonunun takibini yaparken, hasar yönetimi ve danışmanlığı konusunda da varız.”

Her kıtada milyar dolarlık projeler

 Türk müteahhitlerin yurtdışı projelerinin hangi bölgelerde yoğunlaştığına yönelik de açıklamalar yapan Ercan Eryaşar, “Bölgesel olarak bakıldığında Türk müteahhitlerinin yurtdışı projelerinin yoğunluklu olarak Ortadoğu ve Rusya’nın da dahil olduğu, Avrupa ve Afrika kıtasında aktif rol aldığı görülüyor. Ayrıca eldeki veriler neticesinde Türk müteahhitlerin özellikle Batı Avrupa’daki payını artırarak Çin ve Güney Kore firmalarının önünde yer aldığını söyleyebiliriz. Türk firmaların ihaleleri ve faaliyetleri incelendiğinde de kıtasal olarak yapılan işlerin büyüklüğü ortaya çıkıyor. Türk müteahhitlerin ağırlıklı olarak, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Rusya gibi geniş bir coğrafyada müteahhitlik hizmeti verdiğini söyleyebiliriz. Baktığımızda Avrupa kıtası ve Rusya’da yapılan işlerin büyüklüğü yaklaşık 8,8 milyar dolar sevilerinde. Hemen ardından ise 5,6 milyar dolarlık büyüklükle Orta Doğu geliyor. Afrika kıtasında da Türk müteahhitler bir hayli aktif durumda. Afrika kıtasında Türk müteahhitlerin imza attığı projelerin büyüklüğü ise 3 milyar dolar civarında. Asya kıtasında yapılan işlerin büyüklüğü de 2,5 milyar dolar olarak görülüyor.” diye konuştu.