Serpil Akyol Erden: Mayıs, Sen Nelere Kadirsin!

Adı Roma bereket tanrıçası Bona Dea ile birlikte tanımlanan, Yunan tanrıçası “Maia‘nın ayı” anlamında Latince maius mensis‘ten alan Mayıs ayı sımsıcak yazı müjdeleyen bir sembol! Bunu düşünürken bu aya ait önemli günlere gözüm takıldı. Sonra sektörümüzle bütünleştiriverdim bu günleri.

1 Mayıs emek ve dayanışma günü; bana yüz milyar dolarlık ekonomik kayba sebep olan depremi, oluşan kayıpların karşılanmasına yönelik sektörümüzüm canhıraş çalışmasını çağrıştırdı. Öyle ki ödenen hasarlar, cevaplanan hasar ihbarların yanı sıra deprem bölgesindeki insanlarımızın fiziken yanında olan sektörümüz sigortanın acıları nasıl sarabileceğini hissettirdi herkese. “Sigortacıma Mesajım Var” platformundan deprem bölgesinde kurulan hasar ödeme çadırlarına kadar birçok örnek çalışma akıllarda iz bıraktı.

Mayısın ilk haftası trafik ve ilk yardım haftası olarak anılıyor. 25 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortaları için SEDDK’nın belirlediği yeni yol haritası sonra da İzmir Folkart’ta 4 bloklu sitenin 8 katlı binasında çıkan yangın aklıma geliyor. Dış cephesinde kullanılan ahşap kaplama nedeniyle küle dönen bina. Yerden, havadan müdahalelere rağmen ancak 8 saatte kontrol altına alınan yangında 112 Acil Sağlık ekiplerinin yaralılara müdahalesi. Konunun İbrahim Tatlıses ile bağdaştırılması sanki olayın medyada daha çok yer almasını sağladı. 2023 yazına girerken sanki bu olaylar insanlarımıza sigortayı daha çok düşündürmeye başladı.

6 Mayıs yazın başlangıcı olan Hıdrellez sözü bir zamanların Başak, bugünlerin Groupama Sigorta şirketine ait hisselerin tamamen Axa Sigorta’ya devredilmesiyle bütünleşti. Sektörün önemli oyuncularından olan Axa, Groupama’nın 1.700’den fazla acentesiyle çalışma imkânı bulurken, 300’ün üzerinde çalışanını da yetenek havuzuna dahil etmiş oldu. Aklıma Başak Sigorta’nın genel müdürü Muzaffer Bilgili ve Başak Hayat’ın genel müdürü Tevfik Cansız’ geldi.

Mayıs’ın ilk perşembesi Dünya Şifre Günü imiş. Beklenen büyük Marmara depreminden minimum zararla nasıl çıkılacağı, hazırlık düzeyine yönelik sorular aklıma takılı verdi. Reasürans şirketlerinin İstanbul’u aşırı riskli görmeye başlaması, sigorta şirketlerinde beyin fırtınaları, bina tamamlama sigortası gibi ürün önerileri var. Sade vatandaşın tek hazırlığı ise deprem sigortası yaptırmak olabilir. Şifresi bilinen tek husus.

10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket günü. Sigortacılarda ciddi hareket var. Yıllardır sorunlarla boğuştuğumuz için hareket normalimiz. Burada bahsettiğim farklı hareketler. Azerbaycanlı Zaman Reasürans Sigorta Brokeri’nin sektöre girişi mesela, ya da tedarikçi firmaların yeni hizmetlere yeni oluşumlarla hizmete hazırlanması. Sektöre zenginlik katacak güçte hareketler bunlar. Sosyal anlamdaki çalışmalar yine dikkat çekiyor. Brokerler Derneği’ndeki içerikli toplantılar. En son konu siber risklerdi. Yeni Yüzyıl Üniversite’sinden Sigorta Kulübü, Gedik Üniversitesi’nde RSP Gençlik Kulübü’nün kurulması. KASİDER’in sektöre yönelik belgesel hazırlığı ve benzerleri…

14 Mayıs ise özelimde anlamlı bir gün. Çünkü doğum günüm! Asıl Anneler günü ama Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri bugüne imzasını attı. Seçimlerin sigorta bürokrasisini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Eğer değişim olur ise yeni ekiplerle her şey yeniden ele alınacak ve her şey yeniden başlayacak.

17 Mayıs. Dünya Hipertansiyon günü. Bana tansiyon hastası arkadaşımın sürprim ile sağlık sigortasına bu riski dahil ettirmesini hatırlattı. Bu yıl primler hasta olmayanın da tansiyonunu çıkartabilecek kadar yüksek. Sigortadan vaz geçmemek adına tamamlayıcı sağlık sigortasına geçişime hem sevindim hem üzüldüm.

19 Mayıs bana sektörümüzün gün geçtikçe gençleştiğini hatırlatıyor. İkinci nesil sigortacılık yapanların olması, sektöre girecek gençlerin halen “geleceğin mesleği olduğu için sigortayı seçiyorum” demeleri. Ben de 30 yıl önce aynısını söylemiştim.

25 Mayıs Etik Günü. Sektörümüz son derece etik bence. Sonra 29 Mayıs; İstanbul´un Fethi! 31 Mayıs; Dünya Sigaraya Hayır Günü. Asu Maralman’ın “Sigaramın dumanı da dumanı” şarkı sözleri dilime dolanıverdi.

Ne diyordu şarkıda:

Kıvrılsa da tütünümün dumanı,

Elimdedir aklımın dümeni,

Bak buraya ey zalimin adamı,

Vardır elbet her şeyin bir zamanı.

Evet risklerin maddi manevi zararlarını minimize edeceğimiz sigortalanma bilincine ulaşmamızın bir zamanı var. Sanki bu zaman hızla geliyor.

 

Sallanmadığımız, yıkılmadığımız yarınlar dileğiyle…