Kasım Yılmaz: “İcra öncesi süre verilmesi primleri olumlu etkiler”

Mevzuatsal değişikliklerde icra süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, “Mevzuatsal değişiklikler ile primlerin artışını yavaşlatabilir hatta düşüş imkânı yaratabiliriz” dedi.

Mevzuatsal değişikliklerde icra süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan enflasyonist ortam nedeniyle varlıkların değerinde artış yaşanmaktadır. Yaşanan bu artış sigorta primlerini doğrudan etkilemekte ve yükseltmektedir. Sigorta sektörü olarak enflasyonun etkisinden doğrudan etkileniyoruz ve enflasyonun primlerde yarattığı artışa engel olamıyoruz. Lakin, primlerin artmasına sebep olan bu doğrudan etkinin dışında mevzuatsal değişiklikler ile primlerin artışını yavaşlatabilir hatta düşüş imkânı yaratabiliriz. Koru Sigorta olarak uzun zamandır ihtiyaç duyulan mevzuat değişikliklerinden icra süreci ile ilgili talebimizi gündemde tutmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İcra nedeniyle maliyetler artırılmamalı”

“Sigorta sektörünün ihtiyaç duyduğu düzenlemeler yayımı sonrası iptal için yargı yoluna taşınmakta ve/veya mevzuatlarımızda yeteri kadar net olmayan hususlar nedeniyle sigorta şirketleri ile sigortalılar/mağdurlar davalık olabilmektedir” diyen Yılmaz, “Dava sonucu kararlar sigorta şirketlerinin lehine çıkabildiği gibi aleyhine de çıkabilmektedir. Maalesef sigorta şirketlerinin aleyhine çıkan kararlar sigorta şirketlerine tebliğ edilir edilmez, vekil avukatlar tarafından şirketin ödeme yapmasına imkân tanınmadan kararlar icraya konulabilmektedir. Sektör maliyetlerini yönetmek için birçok yol ararken, çıkan kararı ödeyecek olan bir sektörün maliyetlerinin icra nedeniyle artırılmasını hakkaniyetli bulmuyoruz” açıklamasında bulundu.

“Ödemelerde şirketlere süre tanınmalı”

Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yasal mercilerin sigorta şirketlerinin aleyhine vermiş oldukları kararlarda sigorta şirketlerinin belli bir süre içinde ödemek için zaman tanımasını, şayet sigorta şirketleri bu süre içinde ödeme yapmaz ise icra işlemine başlanabilmesi için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması gerektiği görüşündeyim. Benzer süre uygulaması SGK’ya karşı açılan davalarda bulunmakta olup bunun sigorta sektörü için de uygulanması, sigorta şirketlerinin fazladan ödemiş oldukları hasar ve masrafların önüne geçeceğine inanıyoruz.”

“İcra sürecini gündemde tutmalıyız”

Yılmaz, “Sigorta, sigortalılarından toplanan primlerin oluşturduğu bir havuz olması sebebi ile davalık dosyalarda çıkan karara göre sigorta şirketleri aksiyon alamadan icra işleminin başlatılması nedeniyle oluşan bu ek maliyet aslında sigortalıların oluşturduğu havuzun zarar görmesi demektir” diyerek, sözlerini şöyle noktaladı: “İcra sürecini sürekli gündemde tutmanın aslında sigortalıların da oluşturduğu havuzu korumak olduğu unutulmamalı ve bu konu her mecrada sürekli gündemde tutulmalıdır.” dedi.