ARŞİVDEN- Yıl 1966: Türkan Şoray’ın 250 bin liraya sigortalanan gözleri

Arşivden sayfamız için bu ay 1966 yılının Mart sayısına gidince Türkan Şoray’ın fotoğrafını görüp duraksadık ve o zamanların genç ve ünlü sinema oyuncusunun gözlerini 250 bin liraya sigortalattığını gördük. Selim Cavit Yazman’ın yazdığından çıkarttığımız sonuç, yabancı ünlülerden bu tip sigorta örneklerine dergimizde daha önce yer verilmesine rağmen, Türkan Şoray’ın ülkemiz açısından bu konudaki ilk örnek olduğu.

Ünlülerin vücutlarının bazı bölümlerini sigortalatması günümüzde de haber konusu olurken, dergimizin arşivine göz attığımızda, 1966 yılının Mart sayısının kapağında Türkan Şoray’ın fotoğrafını görüyoruz. O yıllarda da sinema oyunculuğuyla ülke çapında ün kazanmış olan Şoray, gözlerini sigortalatarak gazetelerde haber olmuş. Sigorta Dünyası’nın o dönemdeki mesul müdürü Selim Cavit Yazman da konuyu derginin sayfalarına taşıyarak, öncelikle sigortalanan rakam üzerinde duruyor: “250 bin lira toplumumuzda bir hayli önemli bir meblağdır. Bu konu için değil de herhangi başka bir ihtiyaç için böyle bir paranın ayırılabilmesi, yani ortaya konabilmesi, bir imkan ve anlayış meselesidir. Hele toplumumuzda bu yönden bir yatırım yapmayı göze almak, sigortacılık alemimiz için cidden iftihar edilecek bir olay değerindedir.”

Yazman, bu satırların ardından kalemiyle diğer ülkelere işaret ederek, “Yabancı memleketlerde sanat dünyasında bu yolda örnekler veren insanlara tesadüf edilmektedir. Dergimizde buna dair şimdiye kadar vücutlarının çeşitli taraflarını sigorta ettirmiş aktör, aktris ve sporcuların haberlerini yayınlamış, kaç paraya sigorta edildiklerini yazmış, dergimizin kapaklarında da resimlerini neşretmiştik” dedikten sonra bazı ünlü isimlere de yazısında yer vermiş: “Hatırlanacağı üzere, sinema aleminin tanınmış sanatkarlarından Rita Hayworth, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Jerry Lewis güzelliklerini, mimiklerini, ünlü futbolcu Pele ise bacaklarını çok esaslı meblağlara sigorta ettirmişlerdir.”

Türkan Şoray’ın çok beğenilen gözlerine zarar gelmesini istemediğinden böyle bir girişimde bulunduğunu aktaran Selim Cavit Yazman, moda da olsa sigortanın böyle bir konuda gündeme gelmesinin önemine dikkat çekiyor. Toplumumuzda gözlerini sigorta ettirecek anlayışa sahip daha çok insan olmasını isteyen Yazman, “Bunun gibi bir kazanç hazinesi halinde bütün güzel uzuvlarımızı değil, ilmî, fikrî ve bunların sahneye çıkmasında en müessir kaynakları sigorta yapabilsek işte o zaman ileri toplumlar safında olabileceğimizi sanırız” dedikten sonra sözü Sigorta Dünyası dergisinin sigorta bilincine katkı sağlama rolüne de değinerek sözlerini tamamlıyor:

Dergimizin sigorta bilincini arttırma misyonu

“Biz, millet olarak bu konuda bir hayli geride kaldığımızı niçin itiraf etmiyoruz? Sigortacılıkta düne nazaran epeyce mesafe kat etmiş olmamıza rağmen dünya milletlerinin bu konuda gösterdikleri başarı yanında bizim başarımız zikre değemeyecek kadar cılızdır. Bu bakımdan sigortacılığın lüzum ve önemi hakkında ne kadar konuşur ve yazarsak azdır kanaatindeyiz. Dergimiz yayın hayatına girerken böyle bir hizmet yapmak isteğinden ışık almıştı. Bugün yedi yıllık bir çabanın içinde olduğumuz halde yapmak istediğimiz hizmeti devam ettirmek zorluğundan da henüz kurtulmuş değiliz.”