23 yıl öncesinden bir Utkueri röportajı – Çeviklik ve data analizinin ilk sinyalleri

Dönemin Hür Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri’nin 2001’in ilk sayısı için Sigorta Dünyası’na verdiği röportajdaki en ilgi çekici kısım, son beş altı yılda iş hayatının gözde trendlerinden olan çevikliği o yıllarda nasıl uyguladığını anlatması. İkinci dikkat çeken husus ise datanın öneminin farkında olup erken denebilecek bir dönemde bu alana yatırım yapması.

Sigortacılık tarihine en genç genel müdürlerden biri olarak geçen Okan Utkueri ile 2001 yılında yapılan bir röportaj 752’nci sayımızda arşivden sayfamızın ağına takıldı. Sigorta Dünyası’nın emektarlarından İnal Karagözoğlu’nun usta kalemiyle satırlara döktüğü röportajda, Utkueri, Hür Sigorta Genel Müdürü olduktan sonra yaptıklarını ve yapacaklarını anlatıyor.

Öncelikle Okan Utkueri’nin tahsilinin sigortacılıkla ilgili olmadığını, ODTÜ Gıda Mühendisliği mezunu olduğunu belirtelim. Ancak bu işi yapmayacağını zaten biliyormuş ve Ziraat Bankası Bankacılık Okulu, Chartered Insurance Institute eğitimleri ve Munich Re Alois Alzheimer burs programını tamamladıktan sonra sigortacılık kariyerine adım atmış. Utkueri, başladığı gibi, 30 yılı aşkın süredir de sigortacılıkla iştigal ediyor.

Türkiye’den Bill Gates Çıkar mı?

Nasıl, 2000’lerin ilk bölümünde Steve Jobs, ikinci bölümünde ise Elon Musk tüm dünyada hakim rüzgarları estiren teknoloji liderleri olduysa, 1990’lar da Bill Gates yıllarıydı. Tabi 1990’lar demek, 1999’un Aralık ayında biten bir dönem anlamına gelmiyor. Takip eden yıllarda da o on yılın etkileri sürüyor. Dolayısıyla, Microsoft’un kurucusu ve dünyada ekoloji ve sosyal girişimleriyle de hâlâ ses getiren, hatta komplo teorisi üretmeye bayılan kesimlerce COVID 19’da bile parmağı olduğu düşünülecek kadar etkili bir isim olan Bill Gates, bu röportajın da başlığına gelip oturuyor. İç sayfaları okuduğumuzda, Utkueri, ‘bizde bu koşullarda bir Bill Gates çıkamaz’ diyor. Bu koşullardan kastı ise belli holding ve bankaların her işi yapması, bağımsız olarak ‘ben sigortacılık yapacağım’ diyen bir şirketin olmaması. Bu durumun ciddi rekabet sorununa yol açtığını savunuyor Utkueri o yıllarda.

Çeviklik uygulaması

Röportajda dikkat çeken ve Utkueri’nin sektörde gideceği yolla ilgili ipuçlarını o günden verdiğini gördüğümüz satırlar var. Bilindiği üzere, uzun yıllar sürdürdüğü Eureko Sigorta CEO’luğundan sonra sektörde bazı yönetim kurulu üyeliklerinin yanı sıra yönetici koçluğu ve startup mentörü olarak çalışma hayatını sürdüren Okan Utkueri, geleceğin, yani günümüzün çalışma trendlerinden çeviklik yani agilty kavramından, bu ismi kullanmadan o yıllarda bahsediyor. “Yürütülen yapısal değişimle, çalışanlara inisiyatif tanıyan etkili bir yönetim yapısı oluşturulmuş” diyerek Hür Sigorta’daki dönüşümden bahseden İnal Karagözoğlu sözü Utkueri’ne bırakıyor: “Daha hızlı çalışan, her konuyu genel müdüre taşımayan, problem çözen bir yapı oluşturmaya çalıştık.” Bu sözler günümüzde şirketlerin daha verimli ve pratik çalışabilmek için uygulamak istedikleri çevikliğin 20 yıl önce Utkueri tarafından fark edilip hayata geçirildiğini gösteriyor.

Data meselesi

Utkueri ayrıca bilgi işlem bölümüne yaptıkları yatırımdan da bahsediyor ve bu yatırımın özellikle istatistik bilgi sağlama açısından önem taşıdığını vurguluyor. Bugünkü iş hayatı ve sigortacılıkta elinizi sallasanız “data scientist”e çarpıyor ancak datayı analiz etmek için önce doğru datanın bulunması gerekiyor. Bilgiye ulaşmanın çok güç olduğu o yıllarda Utkueri’nin data analizi yolundaki tuğlaları sektörde örmeye başlaması da Sigorta Dünyası’nın hafızasındaki yerini alıyor.