Özgür Yılmaz, TOBB Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeliğine adaylığını açıkladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz,  7 Temmuz 2023 Cuma günü Eminönü İstanbul Ticaret Odasında yapılacak olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeliği seçimlerinde adaylığını açıkladı.

Özgür Yılmaz konuya ilişkin sosyal medya hesaplarında adaylık gerekçesini  anlatan dikkat çeken paylaşımlarda bulundu.  Yılmaz’ın paylaşımı şöyle:

“Bildiğiniz üzere 2022 Kasım ayında gerçekleştirilen İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde, Sigortacılık Meslek Komitesi başkanlığına seçildim. O günden bu yana sizler ve mesleğimiz için ekibimle beraber elimizden gelenin en iyisini yapmak için gayret ediyoruz.

Göreve geldiğimiz günden bugüne 6 ay geçti ve bu kısa süre zarfında siz değerli meslektaşlarımız ile bir araya gelebildiğimiz aşağıdaki önemli konu başlıkları ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarımız oldu;

* 18 Nisan 2023 Tarihinde başarılı, etkili ve ses getiren “Trafik Sigortalarında Yeni Yol Haritası” konulu toplantımız
* 26 Nisan 2023 Çarşamba günü, İTO Cemile Sultan Korusunda “Deprem” konulu toplantımız
* 16 Mayıs 2023 tarihinde “Hayat ve BES” konulu toplantımız
* 30 Mayıs  2023 tarihinde İTO Sigortacılık Meslek Komitesi olarak, “Haksız Fesih ve Portföy Mülkiyeti” konulu sigorta sektörü bilgilendirme toplantımız

Aynı zamanda yönetim kurulunda bulunduğum “SAİK” te de görev süremiz boyunca gerçekleştirdiğimiz bazı çalışmalar hakkında da sizleri bilgilendirmek istiyorum;

-Trafik sigortalarında %8 olan havuz komisyonumuzu %10’a çıkarttık
-Tüzel kişi Acentelerde Teknik personel çalıştırma zorunluluğunu kaldırarak bilhassa tek başına çalışan meslektaşlarımızı maddi külfetten kurtardık.
-Trafik sigortası iptallerinde asgari işlem ücretini 32 TL’den 200 TL’ye çıkarttık.
– Tüzel kişi acentelerin müdür dışında ekstra teknik personel çalıştırma zorunluluğunu kaldırttık.
-MASAK alt sınırını 185.000 TL’ye çıkarttık.
-Pandemi Döneminde sokağa çıkma yasağı olan dönemde İçişleri Bakanlığından Acentelere özel izin çıkarttırdık.
-Asıl işi olmaksızın, mesleğimizi bir gelir kaynağı görerek, mevcut tanınmışlıkları ve altyapılarıyla, sektörümüze girmek isteyen ve haksız rekabeti fazlasıyla yaşatacak olan yapıların önüne geçtik
-Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren mesleğimiz ile ilgisi olmayanların acentelik faaliyeti yapmaksızın poliçe satmasının engellenmesi ve bu uygulayıcılara yasal ve cezai yaptırımların uygulanmasını sağladık.
-Güvence hesabından sigortalılara giden yenileme hatırlatması ile ilgili acenteyi pas geçen mesajı düzelttirdik
-Bankaların krediye bağlı olarak düzenledikleri poliçelerden sigortalının cayma hakkını kullanmasını sağladık.
-Mal ve hizmet satan alışveriş sitelerinde trafik kasko ve sağlık gibi sigorta poliçelerinin satılmasını engelledik.
-Noterlerin sigorta poliçesi satması adına yapılan girişimleri engelledik.
-Daha önceki Yönetmelikte yer alan “Asli işi sigorta aracılığı olmayan işletme” ifadeleri ve bunlara ilişkin düzenlemeleri yeni yayınlanan yönetmelikte kaldırttık.
-Seyahatle ilgili tüm firmalara aracılık yetkisi veren düzenlemede, yolcu taşımacılığı firmalarının internet sayfaları ve mobil uygulamalarını sadece bilet satışı ile sınırlandırdık.
-Yetkisiz kişi ve kuruluşların sayfalarında sigorta satış linklerini kaldırttık.
-Mal ve hizmet satışı ile bağlantılı olarak sunulan sigortalardaki azami 5 yıllık poliçe süresi, uzatılmış garanti teminatı verilen sigortalar hariç olmak üzere azami 2 yıla düşürttürdük.
-Uzaktan iletişim aracı olarak tanımlanan kiosk ( Tüvtürk’deki kabinlerin faaliyetini durdurttuk. ) ifadesini yeni yönetmelikten çıkarttırdık.
-Seyahate ilişkin sigortalar ile bilgisayar, tablet, cep telefonu ve beyaz eşya gibi cihazların satışına bağlı olarak elektronik cihaz, makine kırılması ve hırsızlık sigortası dışında mesafeli olarak başka ürün satışını engellettik.
-Carglass, Fibabank ve Yapı Kredi Bankası ile çeşitli iş birliği projeleri planlayarak, meslektaşlarımızın biz acentelere özel kampanyalardan yararlanmasını sağladık.
-Yetkisiz sigorta aracılığının engellenmesi, acente ile broker arasında özellikli teminatlar haricinde iş paylaşımı yapılmaması hususlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde girişimde bulunup, söz konusu iş ve işlemlerin engellenmesini sağladık.
-Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş ve 10 ilde depremden etkilenen meslektaşlarımıza ve depremzedelere destek olduk. Yaşanan sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yaptık.
-Sigorta acentelerine yönelik, devlet destekli alacak sigortası ve devlet destekli tarım sigortalarına ilişkin elektronik ortamda bilgilendirme seminerleri düzenlendik.
-Meslektaşlarımızın, COVID-19 salgınının olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik Statik IP adresi kullanım zorunluluğunun geçici olarak kaldırılması, COVID-19’un özel sağlık sigortası teminat kapsamına alınması, sigorta şirketlerinin acentelere yönelik destek paketi açıklaması gibi çeşitli çalışmalar yaptık.
-Mesafeli Sigortalar Satışı Yönetmeliği iptal ettirilerek acenteler aleyhine olan maddeleri kaldırttık.
-Sigorta acentelerinin tanıtımına yönelik çeşitli afişler hazırladık. Televizyon ve dijital mecralarda mesleğimizin tanıtımına yönelik reklam filmleri yayınlattık.
-Disiplin süreçlerini titizlikle takip ettik. Pek çok usulsüz acente hakkında meslekten men’e varan cezalar uyguladık.
-Yetkisiz kişiler ile bu kişilerle iş birliği yapan acente ve brokerler hakkında suç duyurularında bulunduk, Savcılık kararı ile hapis ve para cezası uygulattırdık.
-Acente şubelerine yönelik merkezi ve mahallinde denetimler yaptırdık.
-SAİK olarak TSB ile ortak proje olarak geliştirdiğimiz TOBB ETÜ SEM ve TSEV bünyesinde kapsamlı mesleki eğitim programları oluşturarak meslektaşlarımızın bu eğitimlerden faydalanmasını sağladık.

Önümüzdeki dönem planlarımız ise yine mesleki haklarımızı koruyarak sektörümüze canlılık getirecek stratejiler belirlemek ve çözümler üretmek yönünde olacak. Bunlardan en önemli olanlarını aşağıda sizlerle de paylaşmak istiyorum ;

-Trafik sigortalarını SBM kanalı ile tüm şirketlerden kesebilme yönünde çalışmanın hayata geçirilmesi
-Trafik sigortası iptallerinde komisyon iadesinin önüne geçilmesi ve asgari işlem ücretinin 200 TL’den 500 TL’ye yükseltilmesi
-Haksız Acentelik fesihleri
-Acenteleri zor durumda bırakan acentelik sözleşmeleri
-Eksik ve yanlış sigorta uygulamalarını engelleme amaçlı haksız rekabeti önleyecek çalışmaların düzenlenmesi
– Bilgilendirme formlarının sorumluluğunun süresiz olarak Acentelere verilmesi ile üzerimize kontrolsüz bir yük getirmesinin engellenmesi
-Komisyon indirimi/iade ve ödül puanlar verilerek poliçe satılmasının engellenmesi
-Asıl işi olmaksızın, mesleğimizi bir gelir kaynağı görerek, mevcut tanınmışlıkları ve altyapılarıyla, sektörümüze girmek isteyen ve haksız rekabeti fazlasıyla yaşatacak olan yapılar ile olan mücadelemizin yeni dönemde de takipçisi ve önleyicisi olmak
-Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren mesleğimiz ile ilgisi olmayanların acentelik faaliyeti yapmaksızın poliçe satmasının engellenmesi ve bu uygulayıcılara yasal ve cezai yaptırımların uygulanması konusunda mevcut dönemdeki hassasiyetimizi de yine aynı özenle devam ettireceğiz.

Bu doğrultudaki hedeflerimizi gerçekleştirebilmek üzere, ‪7 Temmuz 2023 Cuma günü Eminönü İstanbul Ticaret Odasında yapılacak olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeliği seçimleri için huzurlarınızda delegelik adaylığımı açıklamak istiyorum.

Seçimler, Eminönü İstanbul Ticaret Odasında Saat: ‪09:00 – 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
Seçime gelirken Tüzel acentelerin yanlarında imza sirküleri, kaşe ve nüfus cüzdanları, şahıs acentelerinin ise sadece nüfus cüzdanlarının olması yeterlidir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeliği görevi için oylarınızı bana vermeniz durumunda üstleneceğim görevi yine en iyi şekilde yerine getirmeye talibim.

Saygılarımla,
Özgür YILMAZ

Özgür YILMAZ Kimdir:

Sektörde 30. yılına giren Özgür YILMAZ, meslek hayatının ilk 13 yılını Allianz Sigorta’ da yönetici olarak geçirdi.
5684 sayılı kanuna istinaden 2009-2013 arasında Türkiye’ deki ilk seçilmiş TOBB İstanbul İl Delegasyonunda yer aldı.
•2013-2018 arasında İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Yönetim Kurulu üyeliği,
-2013-2018 arasında TOBB İstanbul il Delegeliği,
-2013-2018 arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (GGK) Genç Girişimciler Kurulu Üyeliği,
•2015-2018 arasında Anadolu Yakası Sigorta Acenteleri Derneği (ANSADER) Başkan Yardımcılığı,
•2015-2018 arasında Allianz Tekli Sigorta Acenteleri Dernegi (TEKSADER) Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyeliği,
-2018- 2023 arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliği yapan ve 2022 yılından itibaren şu anda İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanlığı görevini yürütmektedir.