Türkiye dayanıklılık endeksinde 49.

ABD merkezli sigorta şirketi FM Global , ülkeleri ekonomik, risk kalitesi ve tedarik zinciri dayanıklılığı ölçüsünde sıralayan 2023 dayanıklılık endeksini açıkladı. Türkiye endekste 60.8 puanla 49’uncu sırada yer aldı.

Endeks, etkileşimli araç, iklim değişikliği, ekonomik oynaklık ve jeopolitik gerilimler gibi kritik iş riskleri arasında yer seçimi, tedarik zinciri tasarımı ve pazar hedefleme için gerekli bir araç olarak kabul ediliyor.

FM Global ayrıca, işletmelerin stratejik karar almasına yardımcı olan veri açısından zengin endeksine atfedilebilen, endeksin itibarını birçok küresel kuruluş için değerli bir entegrasyon olarak lanse etti.

Endekste tedarik zinciri dayanıklılığı açısından ilk 10 ülke şöyle sıraladı:

1.Danimarka
2.Singapur
3.Lüksemburg
4.Almanya
5.İsviçre
6.Amerika Birleşik Devletleri Bölge 3 (Orta)
7.Amerika Birleşik Devletleri 1. Bölge (Doğu)
8.İsveç
9.Finlandiya
10.Avusturya

Yelpazenin diğer tarafında Etiyopya, Venezuela ve Haiti sırasıyla 128, 129 ve 130’uncu sıralarda yer aldı. 99’uncu sıradan 95’inci sıraya çıkan Dominik Cumhuriyeti en çok yükselen şirket olurken, Lübnan 101’inci sıradan 106’ncı sıraya düşerek en çok gerileyen ülke oldu.

Endeks aynı zamanda bir bölgenin büyük ekonomilerinin sıralamayı daha karmaşık hale getirmedeki rolünün yanı sıra dinamik bir küresel manzarada istikrar arayan uluslararası firmaların ve yatırımcıların karşılaştığı zorlukların altını çizdi. Güçlü ekonomisi, tedarik zinciri yönetimi ve risk yönetimine yönelik gelişmiş yaklaşımları sayesinde Singapur ikinci sıradaki yerini korudu. Japonya, Hong Kong ve Kore, güçlü ekonomik ve tedarik zinciri dayanıklılıkları nedeniyle endeksin ilk çeyreğinde yer aldı.

Endekse ulaşmak için: https://www.fmglobal.com/research-and-resources/tools-and-resources/resilienceindex/explore-the-data/?&cr=TUR&sn=ex