Swiss Re’den dikkat çeken gelişmekte olan riskler raporu…

Swiss Re, gelişmekte olan risklerin değişen ortamına ışık tutan SONAR raporunun 11. baskısını yayınladı. Raporda, teknoloji, jeopolitik ve toplumdaki dinamik değişimlerden kaynaklanan çeşitli tehditlere dikkat çekildi.

SONAR raporunda vurgulanan öne çıkan bir risk, teknolojik, ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri kapsayan “Arktik açılma” olarak belirlendi. Kuzey Kutbu bölgesi, buzların erimesine yol açan hızlanan ısınma deneyimledikçe, yeni nakliye rotaları erişilebilir hale geliyor. Ancak bölgede artan ekonomik faaliyetler, bölgede olası jeopolitik gerilimleri ve risk yönetimine ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.

Rapora ulaşmak için: https://www.swissre.com/institute/research/sonar/sonar2023.html

Swiss Re’nin grup baş risk sorumlusu Patrick Raaflaub, “Ekonomik çıkarlardaki eşzamanlı artışlar, çevresel değişim ve jeopolitik gerilimler, Kuzey Kutbu’nu ortaya çıkan riskler ve potansiyel risk birikimi için bir merkez haline getiriyor. SONAR ile hazırlanmanın en iyi yolunun bu olduğunu düşündüğümüzden, müşterilerimizi ve sektördeki paydaşlarımızı ortaya çıkan riskleri tartışmaya proaktif olarak dahil etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Raporda araştırılan bir başka fütürist ancak önemli risk, Dünya’yı soğutmak için kullanılabilecek güneş radyasyonu yönetimi (SRM) teknolojisi. Küresel ısınmanın altında yatan neden olan sera gazı emisyonlarını ele almasa da SRM küresel sıcaklıkları düşürme potansiyeline sahip.

Ancak Swiss Re, atmosfere yansıtıcı parçacıklar enjekte etmek gibi tekniklerin uygulanmasının çevresel riskler ve uluslararası çatışma olasılığı oluşturduğunu belirtti. SRM’nin aniden sona ermesi, hızlı sıcaklık artışlarına neden olarak kuraklık veya kasırga gibi aşırı hava olaylarına yol açabilir. Bu olumsuz etkilerden etkilenenlerin nasıl tazmin edileceği sorusu ortaya çıkıyor.

Teknoloji sektöründe, karmaşık makine öğrenimi sistemleri ve yapay zeka, ortaya çıkan başka bir risk oluşturuyor. AI gelişmeleri çok sayıda fayda sunarken, potansiyel riskleri de beraberinde getiriyor. Bilgisayar korsanları, AI modellerini manipüle ederek hatalara, veri sızıntılarına, güvenliği ihlal edilmiş eğitim verilerine veya makine öğrenimi modellerinin çalınmasına neden olabilir.

SONAR raporu, yapay zekanın yükselişinin dolandırıcılık ve fikri mülkiyet kaybı fırsatlarını artırdığını da belirtti. Örneğin, sahte kredi değerliliği derecelendirmeleri veya yanlış sigorta puanları üretilebilir. Araba sigortası alanında, yapay zeka tabanlı hasar yönetimi sistemleri, olmadığı durumlarda önemli hasarları tespit etmek için aldatılabilir. Swiss Re, daha ciddi vakalarda, yapay zeka sistemlerinin saldırıya uğraması durumunda otonom araba kazaları veya tıbbi yanlış teşhisler gibi fiziksel zararlara yol açabileceğinin altını çizdi.