Özgür Yılmaz: Sadece İstanbul’daki değil tüm Türkiye’deki acenteler kazanacak

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz,  7 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek olan TOBB Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeleri seçimleri öncesi açıklamalarda bulundu. “Tüm meslektaşlarımızı kucaklayacak şekilde ayırım yapmadan ulaşmaya, herkese eşit mesafede birleştirici bir tutum içinde olmaya ve kutuplaşma yaratmadan herkese kapıyı açık tutmaya özen gösteriyoruz”  diyen Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Kaybedenin olmayacağı, sandıklar açıldığında kimsenin üzülmeyeceği, bugünün ve yarının kazanacağı, İstanbul’daki yaklaşık 5 bin acentenin ve TOBB SAİK ile entegre çalışarak Türkiye’deki 17 bin acentenin kazanacağı seçimde, geçmişe değil, ileriye bakarak acentelik mesleğinin geleceğini inşa etme hedeflerini  gerçekleştirmek istiyoruz.”

Özgür Yılmaz’ın açıklamasının tamamını aşağıda paylaşıyoruz:

Değerli Meslektaşlarım,

STK’lar ve acentelerle yapılan görüşmeler neticesinde, bugünkü toplantımızda da son şeklini alan 7 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan İSTANBUL İL DELEGE seçimlerimizle ilgili seçim çalışmalarımıza bugün itibarı ile başladığımızı büyük bir heves ve heyecanla sektörümüze saygı ile duyurmak istiyorum.

Mesleğimize büyük katkılar sağlayacak bu başlangıcın şimdiden tüm meslektaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diler, hepimizin yıllarca konuşacağı birlikteliği sağlayacak bir seçim dönemi olmasını diliyorum.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeleri seçimleri için çıktığımız bu yolda ortaya koyacağımız hedeflerimiz doğrultusunda gençleşen ve yenilenen mesleğimizi temsil edecek liyakatli , deneyimli kadrolarla kol kola, çözümler üreterek her zaman olduğu gibi mücadele edip çalışıp sizlerin sağlayacağı desteklerle en iyisini yapmaya devam edeceğiz.

Bu seçim döneminde her zamankinden farklı olarak bugünü, geleceği kurtarabilmek adına acentelerin sesi ekibi olarak bizler ve bizimle omuz omuza yürüyen meslektaşlarımızın desteği ile İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi ile uyumlu çalışabilecek, herkesin arzu ettiği TOBB SAİK yönetimini oluşturabilmek adına çalışmalara başlıyoruz.

Tüm meslektaşlarımızı kucaklayacak şekilde ayırım yapmadan ulaşmaya, herkese eşit mesafede birleştirici bir tutum içinde olmaya ve kutuplaşma yaratmadan herkese kapıyı açık tutmaya özen gösteriyoruz.

Kısa bir süre sonra gerçekleşecek olan İSTANBUL İL DELEGELİĞİ seçimlerinde hiçbir ayırım yapmaksızın İstanbul’da mesleğimiz adına faaliyet gösteren tüm STK’ları İSTANBUL İL DELEGELİĞİ çatısı altında birleşmeye davet ettik.

Davetimize olumlu cevap verip bizlerle beraber bu yolu yürüyecek olan STK’lar da kısa bir süre içinde kurumsal basın açıklamalarını kamuoyu ile paylaşacaklar.

Bugün, mesleğini kanunlara rağmen değil, kanunlara uygun olarak yapan, etik ve ahlaki değerlere sahip, sektörümüze her zaman büyük emekler veren, gönül ve fikir birliği oluşturduğumuz Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İstanbul İl Delegeleri Adaylarımızı, Lila Renkli Liste ile sizlere sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aday listemizde, sizlerin de dikkatine sunmak istediğimiz asıl konu, meslek komiteleri seçiminde olduğu gibi il delege listemizde de ilk defa kadın sigorta acentesi adaylarımızın  yoğunluğudur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın getirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” sözlerini rehber alarak, hepsi birbirinden kıymetli, mesleki yeterlilik ve tecrübe sahibi, fikir üretecek, sorgulayacak ve hayata geçirecek kadın üye adayı meslektaşlarımızın meslek komitesine katma değer sağlayacaklarına olan inancımız tamdır.

Bildiğiniz üzere 2022 Kasım ayında gerçekleştirilen İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde, Sigortacılık Meslek Komitesi başkanlığına seçildim. O günden bu yana sizler ve mesleğimiz için ekibimle beraber elimizden gelenin en iyisini yapmak için gayret ediyoruz.

Göreve geldiğimiz günden bugüne 6 ay geçti ve bu kısa süre zarfında siz değerli meslektaşlarımız ile bir araya gelebildiğimiz aşağıdaki önemli konu başlıkları ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarımız oldu;

  • 18 Nisan 2023 Tarihinde başarılı, etkili ve ses getiren “Trafik Sigortalarında Yeni Yol Haritası” konulu toplantımız
  • 26 Nisan 2023 Çarşamba günü, İTO Cemile Sultan Korusunda “Deprem” konulu toplantımız
  • 16 Mayıs 2023 tarihinde “Hayat ve BES” konulu toplantımız
  • 30 Mayıs 2023 tarihinde İTO Sigortacılık Meslek Komitesi olarak, “Haksız Fesih ve Portföy Mülkiyeti” konulu sigorta sektörü bilgilendirme toplantımız

Aynı zamanda yönetim kurulunda bulunduğum “SAİK” te de görev süremiz boyunca gerçekleştirdiğimiz bazı çalışmalar hakkında da sizleri bilgilendirmek istiyorum;

-Trafik sigortalarında %8 olan havuz komisyonumuzu %10’a çıkarttık

-Tüzel kişi Acentelerde Teknik personel çalıştırma zorunluluğunu kaldırarak bilhassa tek başına çalışan meslektaşlarımızı maddi külfetten kurtardık.

-Trafik sigortası iptallerinde asgari işlem ücretini 32 TL’den 200 TL’ye çıkarttık.

– Tüzel kişi acentelerin müdür dışında ekstra teknik personel çalıştırma zorunluluğunu kaldırttık.

-MASAK alt sınırını 185.000 TL’ye çıkarttık.

-Pandemi Döneminde sokağa çıkma yasağı olan dönemde İçişleri Bakanlığından Acentelere özel izin çıkarttırdık.

-Asıl işi olmaksızın, mesleğimizi bir gelir kaynağı görerek, mevcut tanınmışlıkları ve altyapılarıyla, sektörümüze girmek isteyen ve haksız rekabeti fazlasıyla yaşatacak olan yapıların önüne geçtik

-Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren mesleğimiz ile ilgisi olmayanların acentelik faaliyeti yapmaksızın poliçe satmasının engellenmesi ve bu uygulayıcılara yasal ve cezai yaptırımların uygulanmasını sağladık.

-Güvence hesabından sigortalılara giden yenileme hatırlatması ile ilgili acenteyi pas geçen mesajı düzelttirdik

-Bankaların krediye bağlı olarak düzenledikleri poliçelerden sigortalının cayma hakkını kullanmasını sağladık.

-Mal ve hizmet satan alışveriş sitelerinde trafik kasko ve sağlık gibi sigorta poliçelerinin satılmasını engelledik.

-Noterlerin sigorta poliçesi satması adına yapılan girişimleri engelledik.

-Daha önceki Yönetmelikte yer alan “Asli işi sigorta aracılığı olmayan işletme” ifadeleri ve bunlara ilişkin düzenlemeleri yeni yayınlanan yönetmelikte kaldırttık.

-Seyahatle ilgili tüm firmalara aracılık yetkisi veren düzenlemede, yolcu taşımacılığı firmalarının internet sayfaları ve mobil uygulamalarını sadece bilet satışı ile sınırlandırdık.

-Yetkisiz kişi ve kuruluşların sayfalarında sigorta satış linklerini kaldırttık.

-Mal ve hizmet satışı ile bağlantılı olarak sunulan sigortalardaki azami 5 yıllık poliçe süresi, uzatılmış garanti teminatı verilen sigortalar hariç olmak üzere azami 2 yıla düşürttürdük.

-Uzaktan iletişim aracı olarak tanımlanan kiosk ( Tüvtürk’deki kabinlerin faaliyetini durdurttuk. ) ifadesini yeni yönetmelikten çıkarttırdık.

-Seyahate ilişkin sigortalar ile bilgisayar, tablet, cep telefonu ve beyaz eşya gibi cihazların satışına bağlı olarak elektronik cihaz, makine kırılması ve hırsızlık sigortası dışında mesafeli olarak başka ürün satışını engellettik.

-Carglass, Fibabank ve Yapı Kredi Bankası ile çeşitli iş birliği projeleri planlayarak, meslektaşlarımızın biz acentelere özel kampanyalardan yararlanmasını sağladık.

-Yetkisiz sigorta aracılığının engellenmesi, acente ile broker arasında özellikli teminatlar haricinde iş paylaşımı yapılmaması hususlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde girişimde bulunup, söz konusu iş ve işlemlerin engellenmesini sağladık.

-Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş ve 10 ilde depremden etkilenen meslektaşlarımıza ve depremzedelere destek olduk. Yaşanan sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yaptık.

-Sigorta acentelerine yönelik, devlet destekli alacak sigortası ve devlet destekli tarım sigortalarına ilişkin elektronik ortamda bilgilendirme seminerleri düzenlendik.

-Meslektaşlarımızın, COVID-19 salgınının olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik Statik IP adresi kullanım zorunluluğunun geçici olarak kaldırılması, COVID-19’un özel sağlık sigortası teminat kapsamına alınması, sigorta şirketlerinin acentelere yönelik destek paketi açıklaması gibi çeşitli çalışmalar yaptık.

-Mesafeli Sigortalar Satışı Yönetmeliği iptal ettirilerek acenteler aleyhine olan maddeleri kaldırttık.

-Sigorta acentelerinin tanıtımına yönelik çeşitli afişler hazırladık. Televizyon ve dijital mecralarda mesleğimizin tanıtımına yönelik reklam filmleri yayınlattık.

-Disiplin süreçlerini titizlikle takip ettik. Pek çok usulsüz acente hakkında meslekten men’e varan cezalar uyguladık.

-Yetkisiz kişiler ile bu kişilerle iş birliği yapan acente ve brokerler hakkında suç duyurularında bulunduk, Savcılık kararı ile hapis ve para cezası uygulattırdık.

-Acente şubelerine yönelik merkezi ve mahallinde denetimler yaptırdık.

-SAİK olarak TSB ile ortak proje olarak geliştirdiğimiz TOBB ETÜ SEM ve TSEV bünyesinde kapsamlı mesleki eğitim programları oluşturarak meslektaşlarımızın bu eğitimlerden faydalanmasını sağladık.

Önümüzdeki dönem planlarımız ise yine mesleki haklarımızı koruyarak sektörümüze canlılık getirecek stratejiler belirlemek ve çözümler üretmek yönünde olacak. Bunlardan en önemli olanlarını aşağıda sizlerle de paylaşmak istiyorum ;

-Trafik sigortalarını SBM kanalı ile tüm şirketlerden kesebilme yönünde çalışmanın hayata geçirilmesi

-Trafik sigortası iptallerinde komisyon iadesinin önüne geçilmesi ve asgari işlem ücretinin 200 TL’den 500 TL’ye yükseltilmesi

-Haksız Acentelik fesihleri

-Acenteleri zor durumda bırakan acentelik sözleşmeleri

-Eksik ve yanlış sigorta uygulamalarını engelleme amaçlı haksız rekabeti önleyecek çalışmaların düzenlenmesi

– Bilgilendirme formlarının sorumluluğunun süresiz olarak Acentelere verilmesi ile üzerimize kontrolsüz bir yük getirmesinin engellenmesi

-Komisyon indirimi/iade ve ödül puanlar verilerek poliçe satılmasının engellenmesi

-Asıl işi olmaksızın, mesleğimizi bir gelir kaynağı görerek, mevcut tanınmışlıkları ve altyapılarıyla, sektörümüze girmek isteyen ve haksız rekabeti fazlasıyla yaşatacak olan yapılar ile olan mücadelemizin yeni dönemde de takipçisi ve önleyicisi olmak

-Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren mesleğimiz ile ilgisi olmayanların acentelik faaliyeti yapmaksızın poliçe satmasının engellenmesi ve bu uygulayıcılara yasal ve cezai yaptırımların uygulanması konusunda mevcut dönemdeki hassasiyetimizi de yine aynı özenle devam ettireceğiz.

Kamuoyu ve meslektaşlarımız bilmelidir ki, İSTANBUL İL DELEGELERİ olarak İstanbul’da yıllardır oluşan fikir ayrılıkları sebebiyle ayrışan yolları kesiştirmeye çaba gösteriyoruz.

Kaybedenin olmayacağı, sandıklar açıldığında kimsenin üzülmeyeceği bugünün ve yarının kazanacağı ve İstanbul’daki yaklaşık 5000 acentenin ve TOBB SAİK ile entegre çalışarak dolaylı olarak Türkiye’deki 17000 acentenin kazanacağı bu seçimde, geçmişe değil ileriye bakarak geleceğimizi inşa etme hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz.

Mesleğimiz adına vereceğimiz bu mücadele bilinmelidir ki sizsiz eksik kalacaktır.
Bu bütünün içinde olacak, bu bilinci ortaya koyacak tüm meslektaşlarıma teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım. Seçim süreci ile ilgili detayları ve izlenmesi gereken yol haritasını detaylı bir şekilde sizlerle paylaşıyor olacağız. Tekrar hepimize şimdiden hayırlı ve uğurlu geçirebileceğimiz bir seçim dönemi diliyorum.

Sigorta acenteliği bir meslektir, mesleğimiz yaşayacak Sigorta Acenteleri Hep var olacaktır.

Bu vesileyle 7 Temmuz 2023 Cuma günü yapılacak olan İL DELEGE seçimlerimiz, Eminönü İstanbul Ticaret Odasında Saat: ‪09:30 – 16:300 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

Seçime gelirken Tüzel acentelerin yanlarında imza sirküleri, kaşe ve nüfus cüzdanları, şahıs acentelerinin ise sadece nüfus cüzdanlarının olması yeterlidir.

Hepinizi bahsi geçen tarih ve saatte demokratik hakkınızı kullanmak ve mesleğinize sahip çıkmak için sandık başına bekliyorum.”