Swiss Re: Küresel koruma açığı 1,8 trilyon dolara ulaştı

Yakın tarihli bir Swiss Re raporuna göre, doğal afetler, ürün, ölüm ve sağlık sigortalarında küresel koruma açığını kapatmak için yılda 1,8 trilyon dolarlık sigorta primi gerekiyor.

****

Swiss Re, ekonomik büyümeden kaynaklanan artan talep ve enflasyonun etkilerinin bir yansıması olarak, sigorta koruma açığının son beş yılda kümülatif olarak yüzde 20 arttığını açıkladı.

Rekor düzeydeki koruma açığına rağmen rapor, toplumun beklenmedik finansal şokları absorbe etme yeteneğinin son 10 yılda iyileştiğini ve doğal afetler, ürün, ölüm ve sağlıkla ilgili küresel risklerin yüzde 57’sinin artık sigorta tarafından karşılandığını ortaya koydu. 2022’de küresel riskin yaklaşık yüzde 43’ü sigorta korumasından yoksundu. On yıl öncesine göre bu oranda yüzde 46’lık bir iyileşme sağlandı.

Swiss Re Grup Baş Ekonomisti Jerome Haegeli, “Hükümetler savaşa, bir salgına ve yükselen enflasyona tepki verirken, dünya çapında ekonomik politikalarda tektonik değişimler gördük. Belirsizlik ve oynaklığa rağmen, dünya bugün daha esnek ve sigorta on yıl öncesine göre daha güçlü bir rol oynuyor. Ancak dayanıklılık, küresel mali kriz öncesine göre yüzde 15 daha zayıf olmaya devam ediyor ve risk artıyor. Enflasyonu dizginleyen parasal sıkılaştırma süreci finansal istikrar ve durgunluk risklerini ortadan kaldırırken, ısrarcı enflasyon hane halkının satın alma gücündeki erozyonu telafi etmek için daha fazla mali desteğe olan ihtiyacını artırıyor. 2023’te makroekonomik dayanıklılıkta çok az iyileşme bekliyoruz” dedi.

Haegeli sözlerine şöyle devam etti: “Sigorta, insanların finansal şoklar meydana geldiğinde bunları absorbe etmelerine yardımcı oluyor. Bununla birlikte, dayanıklılık oluşturmak, her şeyden önce kayıpları azaltmak için uyum ve hafifletme önlemlerine yatırım yapılmasını da gerektiriyor. Bu alanda daha fazla yatırıma ihtiyaç var. Örneğin, dayanıklılık tahvillerinin geliştirilmesi, ekonomik faydalar sağlarken yeni sermaye kaynaklarını çekebilir.”

Öte yandan Swiss Re’nin raporu, doğal afet direncinin 2022’de düşük kaldığını ve küresel risklerin yüzde 76’sının korumasız olduğunu ortaya koydu. Firma, açığı kapatmak için gelecekteki sigorta primlerinde 368 milyar dolar daha gerekeceğini öne sürdü.