Arşivden – Yıl 1959: Aktüerler şişmanlığa karşı

Dergimizin 1960 yılının ekim sayısında verilen bir habere göre, ABD’de şişmanlık riskli görülüp hayat sigortalarında hesaplamaların gözden geçirilmesine neden oluyor. 1959’da 5 milyon hayat sigortalı üzerinde yapılan araştırma, şişmanlığın ölüm artışıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Şişmanlığın sağlık ve dolayısıyla sigortayla negatif korelasyonu 20’inci yüzyılın ortalarından itibaren ABD’de anlaşılmaya başlanmış ve bu gelişme dergimizin sayfalarına da yansımış. 1960 yılının ekim sayısının “Yurtdışı Sigorta Olayları” konulu sayfasındaki “Aktüerler Şişmanlığa Karşı” başlıklı haberden de anlaşıldığı üzere, şişmanlıkla sigorta primi arasındaki ilişki aktüerler tarafından 1959’da kuruluyor. Haberde konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

“Şişmanlığın fena tesiri”

“Şişmanlığın hayatın devamı üzerindeki fena tesiri Amerikan Aktüerler Şirketi* tarafından 1959 senesinde yapılan tetkikler neticesinde anlaşılmıştır. Bu tetkikler beş milyon hayat sigortalısı üzerinde ve Amerikan hayat sigorta şirketlerinin dörtte üçünün iştirakiyle yapılmıştır. Rakamlar açıkça gösteriyor ki, ölüm artışının şişmanlıkla yakından alakası bulunmaktadır. Böylece Amerikan hayat sigorta şirketleri bu tecrübelere dayanarak hayat sigortalarında risklerin tefrikini büyük ve dikkatli bir kontrole tâbi tutmaktadır.”

Boya göre kilo oranının yaşam beklentilerine etkilerinin incelendiği habere şöyle devam ediliyor:”

Yaşama ümitleri hakkındaki rakamlar şişmanlığın neticelerini bariz bir surette meydana koymaktadır. Mesela orta boyda ve 77 kilo sıkletindeki erkekler, aynı boyda fakat 68 kilo sıkletinde olan erkeklere nazaran bir buçuk sene az yaşamak ümidindedirler. 90 kilo sıkletindeki erkekler ise 68 kilo sıkletindekilere nazaran dört sene daha az yaşamayı ümit ederler.

20-30 yaş şişmanlama yılları

Aşırı şişmanlıkla ilgili ölümlerin kalp, şeker, damar hastalıkları, böbrek, tümör, zatürree, influenza ve sonulum hastalıklarından kaynaklandığı gösterilirken, şeker hastalıkları, yani diyabetin şişmanlarda en çok ölüme neden olan hastalık olduğu vurgulanıyor: “Amerikan “Metropolitan Life” sigorta şirketi bu durumu nazara alarak hayat sigortalıları için yeni bir kontrol programı hazırlamıştır. Çünkü 20 ile 30 yaş arasındaki erkekler daha fazla şişmanlama istidadı göstermektedirler. Metropolitan Life şirketinin yeni programı bu istikamette müteveccih bulunmaktadır.”

Haberin sonunda ise ABD’de şişmanlıktan hem kadınlar hem de erkeklerin uzak durmaya başladığını ve zayıfların karşı cins için daha cazip hale geldikleri aktarılıyor.

*”Şirketi” dizgi hatası olabilir. Doğrusu “Birliği” ya da “Derneği”ne daha yakın.