Allianz, İtalya’da güçleniyor

UniCredit, en büyük hissedar ve sigorta ortağı olan Alman Allianz ile ilişkisini güçlendirirken UnipolSAI ile hayat dışı sigorta girişimini sonlandırdığını duyurdu.

UniCredit, İtalyan sigorta şirketinin yerel ortak girişimi Incontra’daki yüzde 51 hissesini satın alacağını ve ardından Incontra’nın yüzde 50’sini Allianz’a satacağını ve böylece ortak olarak UnipolSAI’yi Allianz ile değiştireceğini açıkladı.

Reuters’te yer alan habere göre, Banka yıllarca yeniden yapılanma sürecinden geçtikten sonra UniCredit’te görevi devralan İcra Kurulu Başkanı Andrea Orcel, yeni gelir kaynakları oluşturmak için çalışıyor. Özellikle bankaların sigorta ürünlerinin satışından kazandığı ücretler gibi ücretlerin ağırlığını artırmak istiyor.

UniCredit ve Allianz’ın Incontra’nın yarısına sahip olmasına rağmen, UniCredit’in notunda Alman sigortacının hissedar anlaşmaları sayesinde kontrolün elinde olacağı belirtildi. Banka, sermaye tabanı üzerinde ihmal edilebilir bir etki yaratarak işlemi yıl sonuna kadar tamamlamayı beklediğini duyurdu.

UniCredit ve Allianz, 1996’dan beri ‘banka sigortacılığı’ alanında ortaklık yapıyor. Ocak 2022’de İtalya, Almanya ve Orta ve Doğu Avrupa’daki bağlarını güçlendiren bir çerçeve anlaşma duyurdular.

O sırada Allianz ve UniCredit, bankaya gelecek yıldan itibaren sigorta işini kendi bünyesine alma seçeneği sunan bir anlaşma kapsamında İtalya’daki ortaklıklarını 2027’ye kadar uzattı. Orcel, bunun yapılıp yapılmayacağının düzenleyici arka plana bağlı olacağını söyledi.

Banka, “Bu yeni anlaşma, UniCredit ve Allianz arasındaki 2022 düzenlemeleriyle tamamen uyumludur” diyerek kurulumu basitleştirdiğini ve esnekliği artırdığını da belirtti.

Allianz, UniCredit’in yüzde 3,6’lık hissesiyle ikinci büyük hissedarı durumunda.

Bu yılın başlarında Allianz, UniCredit’in yeni ücret politikasını açıkça destekledi; bu politika, Allianz tarafından yönetilen bazı fonlar politikaya karşı oy kullansa da, Orcel ve üst düzey yöneticiler için hedeflerin üzerinde performans göstermeleri halinde yüzde 30’luk bir ücret artışı gerektiriyor.