Siber suçun iş dünyası üzerindeki ekonomik etkisi 10,5 trilyon dolara ulaşacak

Sigorta devi Beazley’nin en son Risk & Resilience raporuna göre, yapay zeka (AI) gibi yeni teknolojilerin oluşturduğu tehditlerin önümüzdeki 12 ay için artan bir tehdit olacağı tahmin ediliyor. Rapor, yapay zekanın oluşturduğu tehditlere karşı fidye yazılımı ve diğer siber saldırılar gibi önemli alanları vurguladı.

Siber suçun dünya çapında iş dünyası üzerindeki ekonomik etkisi yeni seviyelere ulaşmaya devam ediyor ve maliyetinin 2025 yılına kadar 10,5 trilyon ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak yönetim kurulu üyelerinin siber riske odaklanması azalıyor gibi görünüyor. Küresel iş liderleri için algılanan siber risk tehdidi 2021’de yüzde 34 ile zirve yaptı ve son iki yılda risk algısı yüzde 27’ye düştü.

Beazley’e göre, 2024’te bu riske karşı iş hazırlığı düşmeye devam ederken yüzde 27’de kalacağı tahmin ediliyor.

Başka yerlerde, siber korkular azalırken, yöneticilerin yapay zeka gibi yıkıcı yeni teknolojilerin siber suç riski olarak algılanan tehdidi konusunda giderek artan endişeleriyle, teknolojik risk ortamı parçalandı.

Beazley, teknolojiye ayak uyduramamanın ve yeni yeniliklere uyum sağlamanın, küresel iş liderlerinin yüzde 26’sının temel teknolojik endişeleri olarak tanımladığı bir sorun olduğunun altını çiziyor. Ancak aynı zamanda, bu tehdide karşı dayanıklılık düşüşte ve tüm işletmelerin yüzde 21’i değişimin hızını koruyamadıklarını söylüyor.

Beazley Siber Riskler Grup Başkanı Paul Bantick şunları söyledi: “Yapay zekanın ve diğer teknolojik yeniliklerin ortaya çıkışı ve IP hırsızlığıyla ilgili endişelerdeki artış, artık dünya çapında birçok iş liderinin ön saflarında yer alıyor. Bu tehditler hızla gelişiyor ve pek çok şirket riskle uğraşırken geri adım atıyor.”