Depremin sigortalı hasar tahmini 92.8 milyar TL’ye çıktı

Zürih merkezli afet sigortası veri sağlayıcısı PERILS AG, Kahramanmaraş Deprem Sekansı için sigortalı mülk piyasası zarar tahminini 92,8 milyar TL olarak güncelledi.

Etkilenen sigorta şirketlerinden toplanan hasar verilerine dayanarak, PERILS’in Kahramanmaraş Deprem Sıralaması için sigortalı mülk piyasası zararına ilişkin üçüncü tahmini 92,8 milyar Türk lirası oldu. (Şubat 2023 döviz kurlarında yaklaşık 4,9 milyar ABD doları ve cari döviz kurunda 3,4 milyar ABD doları)

Rakam, olaydan üç ay sonra yayınlanan 86,4 milyar TL’lik önceki PERILS tahminleriyle ve olaydan altı hafta sonra yayınlanan 65,4 milyar TL’lik tahminlerle karşılaştırılıyor. Rakamlar, mülk iş kolundan kaynaklanan kayıpları detaylandırıyor.

PERILS, sigortalı kayıplar açısından, depremin Türkiye tarihindeki en maliyetli afet olayı olduğunu belirterek, diğer iş kollarından kaynaklanan hasarlar ile Suriye’den kaynaklanan hasarların PERILS’in tahminlerine dahil edilmediğini kaydetti. PERILS CEO’su Luzi Hitz, “Mevcut döviz kurlarında 92,8 milyar TL, yaklaşık 3,4 milyar ABD Doları veya 3,1 milyar Euro’ya karşılık geliyor. Bununla birlikte, Şubat 2023’te depremler meydana geldiğinde, 92,8 milyar TL, yaklaşık 4,9 milyar ABD Doları veya 4,6 milyar Euro’ya tekabül ediyordu. Kur dalgalanması, bu olaydan eşi görülmemiş sayıda sigorta talebini başarıyla işlemeye devam ederken, Türk sigorta piyasasının karşı karşıya olduğu birçok zorluğun bir örneğidir” dedi.

Bu üçüncü rapordaki kayıp bilgileri, mülk kayıplarının illere göre (düşük çözünürlüklü CRESTA Bölgeleri) bir dökümünü sağlarken; veriler konut ve ticari hatlara göre daha da bölündü ve kayıp tutarları binalara, içeriklere ve iş kesintisi kayıplarına bölündü.

PERILS, veri setinin, modellenmiş kayıpları gerçek kayıplarla karşılaştırmak için değerli bir kıyaslama işlevi gördüğünü ve böylece Türkiye’deki deprem riski için afet modellerinin kalibrasyonunu kolaylaştırdığını açıkladı.

Kahramanmaraş depreminde 59.000’den fazla insan hayatını kaybetti ve tahminen 3 milyon insan yerinden oldu. Resmi hükümet rakamları, doğrudan fiziksel hasarın maliyetini 1,6 trilyon TL ve dolaylı ekonomik maliyeti 350 milyar TL olarak gösteriyor.