Afet tahvili fonları 2023 en iyi performans gösteren fonları arasında

Kasırgalar, depremler ve ödemeleri tetikleyebilecek diğer felaketler ya gerçekleşmediği ya da yeterince şiddetli olmadığı için, felaket tahvili fonları bu yıl en iyi performans gösteren 10 kredi fonu arasında yer alıyor. Felaket fonları veya cat bondlar, sigorta şirketlerinin sermaye piyasalarından ödünç aldığı parayı temsil ediyor.

Reuters’da yer alan habere göre, sigorta şirketi, belirli bir olay gerçekleştiğinde bu paraya ihtiyaç duyarsa, yatırımcılar ilk harcamalarını kaybedebiliyor, ancak tahvilin kapsadığı felaket gerçekleşmezse tahvil değerini koruyor.

Araştırma firması Kepler’in takip ettiği tahvil fonları arasında Securis Investment Partners, Schroders, GAM, Franklin Templeton K2 Advisors ve LGT Capital Partners fonlarının tümü bu yıl şimdiye kadar yüzde 8’in üzerinde getiri sağladı.

Kepler, yatırım fonları gibi düzenlenen ve paralarına daha hızlı ve daha şeffaf erişim isteyen yatırımcılara hizmet eden Devredilebilir Menkul Kıymetlerde Kolektif Yatırım Teşebbüslerini (UCITS) izliyor.

En iyi performans gösteren fonlardan birini denetleyen LGT Capital Partners, “Fonun yılbaşından bu yana gösterdiği performans, esas olarak zararın yoğun olduğu son birkaç yılın ardından mevcut cazip reasürans oranı ortamı tarafından yönlendiriliyor” açıklamasında bulundu.

Herhangi bir “büyük sigortalı olay” olmadığına işaret eden şirket ancak fonun farklı felaket kategorileri ve farklı bölgelerden çeşitlendirilmiş bir tahvil seti tuttuğunu da sözlerine ekledi.

Geçen yıl, Florida’nın beşinci kategori kasırgası gibi fırtınalardan kayıplar meydana geldi. Böylece bu yıl, cat tahvilleri daha yüksek getiri ile ihraç edildi ve böylece yatırımcıları onları tuttukları için kazandı.

Geçen hafta yayınlanan bir raporda, cat tahvil piyasasının 133 trilyon doları aşan küresel tahvil piyasasına kıyasla 40 milyar doları aşan bir değere sahip olduğu belirtildi.

Gezegen ısındıkça ve iklim olaylarının sayısı arttıkça, doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı hasarlar da arttı.

Swiss Re Çarşamba günü ayrı bir raporda, 2023’ün ilk yarısında sigortalı kayıpların 50 milyar doları aşarak 2011’den bu yana ikinci en yüksek seviyesine ulaştığını ve şiddetli gök gürültülü fırtınaların bu toplamın yüzde 70’ini oluşturduğunu açıkladı.

Tahvillerin güçlü performansının bir başka nedeni de, birçok cat tahvilinin nakit olarak tutulan teminatla güvence altına alınması ve enflasyonun değerlerinin artmasına yardımcı olması olarak gösteriliyor.