Sigortada satın alma ve birleşmeler keskin düşüşte

Yeni bir rapora göre, düzenleyici değişiklikler ve insurtech’lere yönelik azalan iştah, sigorta şirketi birleşmelerini ve satın almalarını (M&A) aşağı çekiyor.

Clyde & Co’nun Insurance Growth Report yıl ortası güncellemesine göre, birleşme ve satın almalar 2023’ün ilk yarısında dünya çapında yüzde 17 oranında düştü. 2022’nin ikinci yarısında 207 ve 2022’nin ilk yarısında 242 olan dünya çapındaki satın alma ve birleşme rakamı bu yıl şimdiye kadar 171 tamamlanmış anlaşma adetinde kaldı.

Münih’teki Clyde & Co’nun ortağı Eva-Maria Barbosa, “Sigortada M&A’daki durgunluk kısa ömürlü olacak. Devam eden jeopolitik ve ekonomik belirsizliğe rağmen, sigorta şirketleri ‘Sakin Ol ve Devam Et’ yaklaşımını benimsiyor. Şu anda sigorta şirketlerinin genellikle bilanço ağırlıklı olması nedeniyle, M&A faaliyetindeki kesinti muhtemelen sona erecek. Bu arada, özel sermaye sermayesi brokeri anlaşmaları için ise piyasaya geri dönüyor. Sigorta işletmelerinin yeni çalışma ortamına alışmasıyla birlikte işlem hacminin 2023’ün sonlarına doğru yeniden artmaya başlayacağını ve broker segmentinin başı çekeceğini öngörüyoruz” dedi.

Rapora göre, faaliyetteki düşüş en çok 2002’nin ikinci yarısındaki 104 anlaşmadan 79 anlaşmaya sahip olan Kuzey ve Güney Amerika’da belirgindi, çünkü bölgedeki birleşme ve satın almalar 2014’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Clyde & Co.’nun bildirdiğine göre, önceki altı ayda 83 olan ABD, 2023’ün ilk yarısında tamamlanan 60 işlemle en aktif ülke olmaya devam etti.

Avrupa, 2023’ün ilk yarısında 47 anlaşma bildirdi ve bu, on yıldan fazla bir süredir bildirilen en düşük seviye. Raporda, Birleşik Krallık’ın 11 ülkeyle yapılan anlaşmalarda Fransa ve Almanya’nın önünde Avrupa ülkelerine liderlik ettiği, ancak dünya genelinde Kanada ve Japonya’nın ardından dördüncü sıraya gerilediği belirtildi.

Birleşme ve Satın Alma işlemleri, Asya Pasifik’te 33’ten 29’a düştü ve işlemler bölgeye yayıldı (Japonya 14 anlaşma yaptı ve Avustralya, Çin, Hong Kong ve Güney Kore üçer tane bildirdi).

Rapora göre Orta Doğu ve Afrika, 2023’ün ilk yarısında M&A’da artış görülen tek bölge oldu ve önceki altı ayda tamamlanan sekiz anlaşmaya kıyasla dokuz anlaşma tamamlandı.

Clyde & Co.’nun bildirdiğine göre, bazı bölgelerde insurtech işletmelerine yönelik azalan iştah, birleşme ve satın alma faaliyetlerindeki genel düşüşte bir faktör oldu.