Hawaii’deki yangın faciasının maliyeti 5.5 milyar dolar

Hawaii’deki tarihi Lahaina kasabasını yakan yıkıcı orman yangınının yeniden inşa maliyetinin 5.52 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve şu anda 2.207 yapının yıkıldığı bildirildi.

Pasifik Afet Merkezi ve Federal Acil Durum Yönetim Ajansı hafta sonu, Hawaii’nin Maui İlçesindeki Lahaina orman yangını tarafından yaklaşık 2.207 yapının tahrip edildiğini gösteren verileri yayınladı. Bu, Lahaina Yangınına maruz kalan tahmini 2.719 yapının özellikle yüksek bir yüzdesi ve bu felaket olayının ciddiyetini yansıtıyor.

Yetkililer, tahmini yeniden inşa etme maliyetine dayalı olarak, tahmini sermayeye maruz kalan maliyeti 5,52 milyar dolar olarak belirledi. Veriler, orman yangınına maruz kalan binaların yaklaşık yüzde 86’sının konut, yüzde 9’unun ticari olduğunu gösteriyor.

Afet riski modelleme uzmanı Karen Clark & ​​Company’den (KCC) yapılan açıklamada, “Sigortalı toplam kaybın Hawaii tarihindeki en büyük ikinci, bugünkü mülk değerine göre Iniki Kasırgasından sonra ikinci olması bekleniyor.” denildi.

Referans olarak, 1992’de Hawaii’yi vuran Iniki kasırgasının yaklaşık 3,1 milyar dolarlık hasara neden olduğu tahmin edilirken bunun 2022 değerleri ve para birimi itibariyle 6 milyar dolara eşdeğer olduğu tahmin ediliyor ve o sırada 1,6 milyar dolarlık sigorta piyasası kaybına neden oldu.

KCC ayrıca Lahaina’da yangın alanı içinde yaklaşık 3.500 bina olduğunu duyurdu. Bu arada Corelogic, Maui’deki üç ön orman yangını çevresi içinde toplam yeniden inşa değeri 1,3 milyar dolar olan 3.088 tek ve çok aileli konut mülkü tahmin ediyor ve konut mülklerinin çoğu Lahaina’da bulunuyor.

Şimdiye kadar yangında 96 kişinin öldüğü, en az 100 kişinin kayıp olduğu ve en az 11.000 kişinin yerinden edildiği bildirildi.