Maher Holding’ten “sigortalı kentsel dönüşüm”

MHR GYO halka arz için gün sayarken Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, sigorta sektörüne yenilik katacak ve kentsel dönüşüm sırasında oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırarak sürece hız verecek “sigortalı kentsel dönüşüm”ü duyurdu.

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz katıldıkları bir televizyon programında MHR GYO’nun halka arzı ve sigorta dünyasında önemli bir yenilik olan “sigortalı kentsel dönüşüm” hakkında bilgiler verdiler.

MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, son dönemde gayrimenkul yatırım ortaklıkları şirketlerinin ilgi gördüğünü söyleyerek “Sahibi bir sigorta şirketi olan GYO’nun halka arzı ilk kez yaşanacak. Borsada son iki ayda iki, geçen hafta da bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi halka arz onayı aldı. Son üç şirketle birlikte gayrimenkul yatırım ortaklığının borsada işlem gören sayısı 42’ye çıkacak. Biz de sıradayız. Önümüzdeki ay olmasını temenni ediyoruz. Biz de halka açık bir GYO olarak faaliyetlerimize başlayacağız. Malum gayrimenkule erişim zorlaştı. Gayrimenkule yatırım yapamayan bir yatırımcının da gayrimenkul yatırım ortaklığı hissesi alarak gayrimenkul yatırımı yapması mümkün. Bu anlamda da biz de MHR GYO olarak, önümüzdeki ayda halka arzımızın sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu alanda biraz farklılığımız da var bizim. Biz borsada işlem gören sigorta iştiraki şirketi olan ilk GYO olacağız. Ana ortaklarımız Quick ve Corpus sigorta. Dolayısıyla iki sigorta şirketinin iştiraki GYO olarak da ilk olacağız. Sigortanın desteğini arkamızda hissediyoruz. Sigortalı bir halka arz olacak” dedi.

“Dijitalleşen dünyada yeni oluşumların içinde olacağız”

Kaçmaz, “Grup olarak çatımız finansal bir çatı. İçimizde iki sigorta, bir finans şirketi var. Biz GYO olarak halka açılıyoruz. Bunun dışında elektronik ödeme sistemleri olan dijital para sistemine sahip bir şirketimiz de mevcut. Dolayısıyla özellikle biz gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak yapacağımız projelerde konut, DASK, bina tamamlama ve kefalet sigortası gibi sigortalardaki etkileşimden yararlanarak bunları kullanacağız. Bunun dışında finansman şirketimizi de geliştirdiğimiz projelerde; konut finansmanında aktif olarak kullanacağız. Onun dışında dijitalleşen dünyada yeni oluşumların içinde yer almak üzere Qpay şirketimizi devreye sokacağız” şeklinde konuştu.

“Halka arzdan elde edilecek gelir yatırımlarda kullanılacak”

Halka arzdan elde edilecek gelirin tümünün yatırımlarda kullanılacağını aktaran Kaçmaz, “Biz sadece sermaye artırımı yapacağız, ortak satışı söz konusu olmayacak. Geliri de şirket bünyesinde yatırımlara kullanacağız. Yeni gayrimenkul yatırımlarımız olacak. Kat karşılığı al-sat paylaşımı işlerinde, en önemlisi de kentsel dönüşümde kullanmak üzere fonlarımızı bu alana entegre edeceğiz. GYO’lara ilgiye halka arz perspektifinden bakmak gerek. Finansman sağlamadaki en önemli etkenlerden biri Borsa İstanbul oldu. Borsa İstanbul’u borçlarını kapatmada kullanıyor şirketler. Ama bizde borç kapatma gibi bir durum yok. Biz banka kredisi borcu olan bir şirket değiliz. O nedenle gelen finansmanın tamamını yatırımlarda kullanacağız. GYO’lar konut üretip bunu sattıkları zaman hem kentsel dönüşüm hem diğer oluşumlarla beraber sağlam konutu sağlıyorlar. SPK denetiminde, regülasyon içinde şirketler. İnşaat ve gayrimenkul anlamında yatırım ortaklıklarının sektörde yer alması ve çoğalması çok daha iyi olacak. Yıl sonuna kadar 45 GYO şirketinin halka arz olması bekleniyor” açıklamalarında bulundu.

“MHR GYO’da sigortanın avantajlarını kullanacağız”

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ise sahibi bir sigorta şirketi olan ilk GYO’nun halka arzının yaşandığını belirterek “Tabii sadece gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketinin sahibi olarak kalmıyor sigorta şirketlerimiz. Aynı zamanda MHR GYO’nun bundan sonra gerçekleştireceği projelerde de sigortanın avantajlarını kullanacağız. Gayrimenkul dediğiniz zaman yapı ve yapıda sigorta aslında birbirinden ayrılmaması gereken kavramlar. Hele Türkiye gibi depremle, selle, doğal afetle iç içe yaşayan ülkelerde bu konu çok önemli. Bina tamamlama sigortası kavramını biliyorsunuz, finansal sigortalar kavramıyla birlikte 2018’den beri ülkenin gündemine taşıdık. Bina tamamlama sigortaları alanında MHR GYO ile birlikte çok ciddi projeler gerçekleştireceğiz. Ayrıca, inşaat sigortaları olsun, konut sigortaları olsun, doğal afet sigortaları olsun bu konularda elbette faaliyetler göstereceğiz. Ama en önemlisi hem yatırımcıya hem konut alıcısına birikimlerini kaybetmeden gayrimenkule ulaşma imkanlarını sağlayacak projeleri gerçekleştireceğiz” dedi.

“MHR GYO Borsa İstanbul’un denetiminde olacak”

Yaşar, denetim hususunun tüm Maher Grup şirketleri için söz konusu olduğuna dikkat çekerek “Sigorta şirketimiz SEDDK’nın, finans şirketimiz BDDK’nın denetimine tabi. Ödeme Sistemleri Şirketimiz ise Merkez Bankası’nın denetiminde. MHR GYO, SPK’nın yönetimine tabi. Bilançoları ve işleri son derece şeffaf olan bir grubuz. MHR GYO halka arz olduğunda eksik olan bir denetime daha tabi olacak ki o da Borsa İstanbul’un denetimi” diye konuştu.

“Sigortalı kentsel dönüşüm” çok kıymetli

Sigorta şirketlerinin desteğiyle beraber özellikle kentsel dönüşüm alanında iddialı olmak istediklerini vurgulayan Kaçmaz, “Ülkemizin bu alandaki açığını görüyoruz. Bizim diğerlerinden farkımız şu olacak. Bir sigorta şirketi iştiraki olan GYO olarak burada sigortanın gücünü arkamızda hissettiğimizden kentsel dönüşüm alanında çalışacağız. Sigortanın desteğiyle ‘kentsel dönüşümde bina tamamlama sigortasını’ aktif olarak kullanacağız. Bu anlamda da diğer şirketlerden ayrışmaya gideceğiz. Çünkü bina tamamlama sigortası, mevcut kentsel dönüşümde sıkıntı yaşandığında riskleri bertaraf etme adına çok önemli. Kat malikleri ve GYO tarafındaki yatırımcılar için de önemli bir güç oluşturacak. Kentsel dönüşümde yapıyı destekleyen, daha iyi yerlere getiren bir sigorta dönüşümü sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“Sigorta, kentsel dönüşümde büyük bir güven kaynağı”

Kentsel dönüşüm uygulamasında sigortanın devreye girmesinin büyük bir güven kaynağı olacağına dikkat çeken Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ise, “Bir gayrimenkul yatırımı yapmak ya da ilk defa konuta ulaşmak isteyen bir konut alıcısının bu işin içinden çıkabilmesi gerçekten çok zor. Riskli bir yatırım alanı konut. Türkiye’de sadece barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla değil yatırım enstrümanı olarak da kullanılıyor. Fakat özellikle bir tüketicinin bir inşaat firmasını seçmesi, o projeyi incelemesi, onun mali, hukuki değerlendirmesini yapabilmesi, bunun gibi birçok argümanı değerlendirip karar verebilmesi çok zor. Halbuki bir “bina tamamlama sigortası” sahibi olduğunda, alıcı gidecek sigorta şirketine ‘Ben bu projeden yer almak istiyorum, bana bina tamamlama sigortanı getir” diyecek. Dolayısıyla “bina tamamlama sigortası” varsa kişi şunu bilecek; sigorta şirketi o projeyi her yönüyle denetleyecek” diye konuştu.

Sigorta şirketinin söz konusu poliçeyi düzenlemeye karar vermesinin bile projeye güven uyandıracağını kaydeden Yaşar, “Sonrasında sigorta şirketi, projede ortaya risk çıkmasını engelleyecek denetlemeler yapacak. Diyelim ki risk gerçekleşti; konutun tamamlanıp teslim edilmesini sağlayacak ya da o ana kadar ödediği bütün bedelleri harcıyla birlikte geri ödeyecek. Konut alıcısı ya evi alma garantisine ya da oraya harcadığı parayı geri alma garantisine sahip olacak. Yıllardır dişinden tırnağından artırarak biriktirdiği yatırımı kaybetmeyecek. Sigortalı kentsel dönüşüm kavramı hayatımıza böylece girmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“Sigortalı kentsel dönüşüm ülkenin de gündeminde”

Sigortalı kentsel dönüşüm konusunun hem Cumhurbaşkanlığının hem de ülkenin gündeminde olduğunu dile getiren Yaşar, “İstanbul Yasası’nın konuşulduğu bir dönemde, parçayı tamamlayacak. 2013 yılında ilk olarak “Bina tamamlama mevzuatı” hayatımıza girmiş, kanuni düzenlemeyle. Ama ufak tefek eksikliklerimiz, bir iki tebliğimiz kaldı. En kısa zamanda SEDDK’nın bunu yayınlayacağına da şüphem yok. Dolayısıyla bunlar tamamlandığında kentsel dönüşümün unsurları birbirini tamamlamış olacak. Ama bizim özelimizde, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketimizin, sigortanın desteğinin yanında bir de finans desteği var” dedi.