Ekolojik- Tarihin en sıcak temmuz ayı

Temmuz 2023, bugüne kadarki en sıcak yaz ayı olan Temmuz 2019’dan 0,2 derece daha sıcak. Leipzig Üniversitesi’nden iklim araştırmacısı Karsten Haustein’a göre, Temmuz 2023, kesinliğe yakın bir olasılıkla yeni bir küresel sıcaklık rekoru kıracak.

2023 Temmuzu, muhtemelen 120 bin yıldan beri geçen en sıcak Temmuz ayı olacak. Acikradyo.com.tr’de Meriç Gök’ün çevirip derlediği habere göre, Leipzig Üniversitesi’nden iklim araştırmacısı Karsten Haustein tarafından yapılan analizin sonucu, Temmuz 2023’teki küresel ortalama yüzey sıcaklığının, hava durumu kayıtlarının başlamasından bu yana en sıcak aydan önemli ölçüde yüksek olacağını gösteriyor.

İklim araştırmacısı Haustein tarafından yapılan analiz, diğer kurumlar tarafından yapılan önceki değerlendirmelerin ardından şimdi Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Avrupa yeryüzü gözlem programı Copernicus tarafından onaylandı. Haustein, analizi için hava tahmini modellerinden, hava istasyonlarından, radyosondajlardan, uydulardan ve ağaç halkaları veya buz ve tortul kayaçlardan sondaj karotları gibi doğal iklim arşivlerinden gelen verileri değerlendirdi.

120 bin yıllık sıcaklık rekoru

Açık Radyo’daki habere göre Haustein, “Benzer sıcak koşulları bulmak için yaklaşık 120 bin yıl önceki Eemian buzullar arası dönemine geri dönmemiz gerekebilir” diye yazıyor. Analiz, Temmuz ayında beklenen küresel ortalama sıcaklık seviyesinin, antropojenik ısınmanın başlamasından önceki ortalama sıcaklığın 1,3 ila 1,7 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Temmuz 2023, bugüne kadarki en sıcak yaz ayı olan Temmuz 2019’dan 0,2 derece daha sıcak. Bu nedenle, Haustein’a göre Temmuz 2023, kesinliğe yakın bir olasılıkla yeni bir küresel sıcaklık rekoru kıracak.

Tüm çabalara rağmen yeryüzü artık soğumuyor

Haustein, sonuçları sunarken Temmuz ayı henüz bitmese de ayın sonraki günlerine ilişkin hava tahminleri dikkate alındığında, rekor bir seviyeye ulaşılacağının şimdiden söylenebileceğini ekliyor. İklimbilimci son derce emin: “Önümüzdeki birkaç gün daha serin geçse bile rekor seviyedeyiz.”
Londra’daki Imperial College’den iklim uzmanı Friederike Otto, analizle ilgili küresel ortalama sıcaklığın tek başına kimseyi öldürmediğini, ancak Akdeniz bölgesindeki mevcut sıcak hava dalgası gibi aşırı hava olaylarının öldürdüğünü söylüyor: “Yalnızca Avrupa’da her yıl binlerce insan aşırı sıcak nedeniyle ölüyor.” Otto, tüm çabalara rağmen yeryüzünün artık soğumadığını da söylüyor. Bu nedenle insanların buna uyum sağlaması ve yaz aylarında bu aşırı koşullarda yaşamaları gerekiyor.

El Niño Etkisi Sürecek

Güncel rekor, Pasifik iklim fenomeni El Niño’nun başlangıcına denk geliyor. Ancak Haustein sadece dolaylı bir bağlantı görüyor. Haustein analizinde, “Bu fenomen mevcut sıcaklıklara katkıda bulunmuş olsa da, güncel rekor sıcaklıkların ana nedeni, insanlar tarafından büyük miktarlarda sera gazının Dünya atmosferine salımının devam etmesi” diyor.

Rekor gelişecek

Deneyimler, El Niño’nun tüm etkilerinin ancak yılın ikinci yarısında ortaya çıkacağını gösteriyor. Leipzig Üniversitesi Fizik, Yerbilimleri ve Meteoroloji Uzmanlık Servisi’nden iklim araştırmacısı, “Bu nedenle, Haziran ve Temmuz’u muhtemelen en azından 2024’ün başına kadar daha sıcak rekor aylar izleyecek” diyor.