Fukushima nükleer sahasından arıtılmış atık su Pasifik Okyanusu’na salınıyor…

Japonya, yaklaşık 30 yıl sürebilecek bir süreçte Fukushima nükleer sahasından arıtılmış atık suyu Pasifik Okyanusu’na salmaya başladı.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Enkaz halindeki elektrik santralini işleten Tokyo Electric Power Co., ilk deşarjın planlandığı gibi bugün yerel saatle 13:00 civarında başladığını doğruladı. Japonya’nın deniz ürünlerinin en büyük alıcısı olan Çin ise birkaç saat içinde gıda güvenliğini korumaya yönelik adımlar kapsamında tüm su ürünlerinin ithalatını askıya alacağını doğruladı.

Çin dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, “Japonya’ya ciddi girişimlerde bulunduk ve ondan bu yanlışı durdurmasını istedik” dedi. Bir diğer büyük ithalatçı olan Hong Kong da Japon gıda ithalatına kısıtlamalar getirdi.

Her ne kadar Japonya’nın süreci Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından güvenli olarak onaylanmış olsa da, Çin ve diğer rakipler test sistemlerinin doğruluğunu sorguluyor ve atık suyun bir felaket bölgesinden salınmasının küresel nükleer enerji sektöründe yaygın olan benzer faaliyetlerle karşılaştırılamayacağı konusunda ısrar ediyor.

Şirketin web sitesinde yayınlanan bir belgeye göre, Tepco’nun ilk tahliyesi yaklaşık 7.800 metreküp arıtılmış suyun tahliyesini içeriyor ve tamamlanması yaklaşık 17 gün sürecek . Su, Tepco’nun sürece nispeten düşük radyonüklid konsantrasyonlarıyla başlama stratejisinin bir parçası olan 1,1 trilyon bekarel (radyoaktivite ölçüsü) trityum içerecek.

Yılda 22 trilyon bekerelden az trityum deşarj etme hedefi olan şirketin, Mart ayı sonuna kadar toplam dört arıtılmış su tahliyesi gerçekleştirerek 5 trilyon bekarel serbest bırakması bekleniyor.

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı Perşembe günü sosyal medya hesabında yayınlanan bir açıklamada, Çin’in deniz alanlarında radyasyon izlemeyi hızlandıracağını ve Fukushima atık su salınımlarından kaynaklanan herhangi bir etkiyi izleyeceğini söyledi. Şirket, Tepco’nun salınımın ardından deniz suyunu da örneklediğini söyledi.

İki yıllık bir UAEA incelemesi, Japonya’nın stratejisinin insanlar ve çevre üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olacağını ortaya çıkardı. Şirketin başkanı Tomoaki Kobayakawa gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in “Japonya için önemli bir ticaret ortağı” olduğunu ve Tepco’nun prosedür güvenliğini açıklamaya devam edeceğini söyledi.

Radyoaktif atıklar konusunda uzman ve Perth’teki Curtin Üniversitesi’nde doçent olan Nigel Marks’a göre, bazı ülkelerin güvenlik kaygıları temelsiz. Salınımın gerçekleştiği yerin yakınında bir ömür boyu yetecek kadar deniz ürünü yemenin “bir muz ısırmasına eşdeğer trityum radyasyonuna” sahip olacağını söyledi.

Yaklaşık 1.000 depolama tankından oluşan filosu kapasiteye ulaştığından, Tepco’nun toplamda yaklaşık 1,3 milyon metreküp (hacim olarak yaklaşık 500 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer) atık suyu salması gerekiyor. Atık, kısmen, Çernobil’den bu yana dünyanın en kötü atom kazası olan 2011 erimesinin ardından, kamu hizmetinin harap olmuş reaktörleri soğutmaya çalışması sırasında üretildi.

Şu anda depolama tanklarının bulunduğu arazinin de, tesisin onlarca yıldır hizmet dışı bırakılmasını tamamlamak için gerekli diğer tesislerin inşası için temizlenmesi gerekiyor.