Sigorta şirketinin eski Başkanına ölüm cezası…

Başkan Xi Jinping’in finans sektöründeki yolsuzluğa yönelik baskıları devam ederken Çin’de ülkenin en büyük hayat sigortası şirketi China Life Insurance Co.’nun eski başkanı Wang Bin’i iki yıl ertelemeyle ölüm cezasına çarptırdı.

Çin Merkez Televizyonu’nun mahkeme kararına dayandırdığı haberine göre, China Life Insurance Co.’nun eski başkanı Wang Bin’in 325 milyon yuan (45 milyon dolar) değerinde rüşvet aldığı ve yurtdışındaki mevduatları sakladığı tespit edildi.

Wang, tutuklanıp Komünist Partiden ihraç edilmeden önce Ocak 2022’de soruşturma altına alındı. Yolsuzlukla mücadelenin en üst kurumu onu mali riskleri önleyebilecek politikaları uygulamayı reddetmekle ve piyasa faaliyetlerine müdahale etmekle suçlamıştı.

Bloomberg’in haberine göre Çinli yetkililer, Nisan ayında ülkenin üst düzey bankacılık yöneticilerini, Bank of China Ltd.’nin eski başkanı Liu Liange’nin soruşturmasının ardından 2021’in sonlarında başlayan baskıların henüz bitmediği konusunda uyarmıştı. Yetkililer o zamandan beri devlete ait Çin Everbright Grubu’nun eski başkanı Li Xiaopeng hakkında bir soruşturma başlattı.

China Life, hisse senedi piyasasındaki oynaklığın pandemi sonrası satışlardaki toparlanmayı dengelemesi nedeniyle bu yılın ilk yarısında kârında %8’lik bir düşüş bildirdi.