Broker dünyasında dev satış…

Ardonagh, Atlanta Grubu bölümünü 1,2 milyar sterlin değerinde bir anlaşmayla İngiliz sigorta şirketi Markerstudy’ye satıyor. Anlaşma Pollen Street Capital ve Bain tarafından finanse ediliyor. Pollen Street, Markerstudy’nin çoğunluk sahibi olmaya devam edecek.

Bloomberg’de yer alan habere göre, anlaşmanın bir parçası olarak Ardonagh, birleşik işletmede yaklaşık 400 milyon sterlin değerinde azınlık hissesi de alacak.

Satışla birlikte Ardonagh, grubun beşte birini oluşturan ve ev sigortacısı Swinton, kamyonet uzmanı Autonet ve motosiklet sigortacısı Carole Nash’in yer aldığı bölümün yükünü boşaltıyor.

Ardonagh Grubu, İcra Kurulu Başkanı David Ross, anlaşmanın şirketin yurt dışı satın almalar için kullanabileceği nakit parayı serbest bırakacağını söyledi. Ross şirketin İskandinavya odaklı Kıta Avrupası’ndaki fırsatların yanı sıra geçen yıl Avustralya ve Portekiz’deki satın almaların üzerine inşa edilecek anlaşmaları izlediğini belirtti. Amaç ise Marsh & McLennan Cos., Aon Plc ve Willis Towers Watson Plc gibi sigorta devleriyle daha iyi rekabet edebilmek olarak açıklandı.

Ross bir röportajında, “Büyük brokerlerle rekabete girebilmek için yeterli ölçeğe sahip olmanız gerekiyor çünkü birisi bir sigortacıyla büyük miktarda iş yapıyorsa, çok daha fazla pazarlık gücüne sahip olur” dedi.

Ross’a göre Ardonagh, değişen koşullara hızlı tepki verme esnekliğini en üst düzeye çıkararak gizli kalarak daha büyük rakipleriyle rekabet etmeyi planlıyor. “Planımız onlarca yıl özel kalmamızı sağlayacak sürdürülebilir bir model inşa etmek” dedi.

İki yıl önce Abu Dabi Yatırım Otoritesi, Ardonagh’ta şirket değerinde 7,5 milyar dolar değerinde bir hisse satın aldı.

Ardonagh, 2017’den bu yana 130 satın alma gerçekleştirerek ve son yıllarda anlaşmalara yılda yaklaşık 1 milyar dolar harcayarak büyüyerek dünyanın en büyük 20 brokerından biri haline geldi. 30 Haziran’a kadar olan yılda 2 milyar dolar proforma gelir elde etti.