Çin hükümeti gayrimenkul geliştiricisinin sigorta kolunu devraldı

Çin’in mali düzenleyici kurumu, China Evergrande Group’un sigorta işinin yeni kurulan bir devlet kuruluşu tarafından satın alınmasına onay verdi.

Çin’deki Ulusal Mali Düzenleme İdaresi geçen hafta, Evergrande Life Insurance’ın tüm işletmesini, ilgili varlık ve yükümlülüklerle birlikte Haigang Hayat Sigortası’na devretme konusunda anlaşmaya vardığını belirten bir duyuru yaptı. Haigang Life Insurance, beş devlet destekli kuruluş tarafından finanse edilen yeni bir kuruluş. Hükümet destekli bir kuruluş olan Shenzhen City Penglian Investment, Haigang Life’ta %51 hisseye sahip olurken, yine devlet destekli Çin Sigorta Güvenlik Fonu da %25 hisseye sahip olacak. Kalan hisse ise devlete bağlı üç şirkete ait.

Nikkei Asia’nın haberine göre resmi belgelerde transferin onay tarihi 1 Haziran olarak belirtiliyor.

Her iki taraf da devir için bir neden sunmasa da haberde, emlak devinin devam eden yeniden yapılanması göz önüne alındığında bunun Evergrande’nin varlık tasfiye çabalarında çok önemli bir adım olacağını öne sürüldü.

İlgili verilere göre Evergrande Life iflasla karşı karşıyaydı. Hong Kong’da listelenen ana şirketi Evergrande Group’un önemli gecikmelerin ardından Ağustos ortasında yayınlanan 2021 yıllık raporu, hayat sigortası kolunun yalnızca o yıl içinde 40 milyar CNY’yi (5,5 milyar $) aşan zararlara maruz kaldığını açıkladı. Bu durum, toplam yükümlülüklerin 2021 sonu itibarıyla toplam varlıkları yaklaşık 19 milyar CNY kadar aşmasıyla sonuçlandı.

Evergrande Life’ın işinin, varlıklarının ve yükümlülüklerinin Haigang Life’a devredilmesinin fiyatı ve diğer yönleriyle ilgili spesifik ayrıntılar belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte, yeni sigorta şirketinin genel merkezi iç kesimlerdeki Chongqing yerine kıyı kenti Shenzhen’de olacak.

Çin Evergrande ayrıca, ülkenin finans kuruluşlarındaki baskı eğiliminin ardından yetkililerin para yönetimi birimindeki bazı personeli gözaltına almasıyla da manşetlere çıktı.