Swiss Re: Dijitalleşmeye artan bağımlılık birçok kişiyi risk altında bırakacak

Swiss Re Institute , en son sigma araştırmasında ülkeler arasında ve sigorta değer zinciri genelinde potansiyel dijitalleşme faydalarının henüz tükenmediğini tespit etti.

Reasürör şirketinin “Sigortada dijitalleşmenin ekonomisi” sigma raporuna göre dijitalleşme, sigorta sektörü için yeni bir büyüme, yeni riskler ve yeni verimlilik kaynağı. Dijital değer yaratımı, dijital veriler de dahil olmak üzere firmaların maddi olmayan varlıklarında artışa yol açtı. Aynı zamanda, dijital altyapıya artan bağımlılık, bu tür varlıkları iş kesintileri ve siber saldırılara karşı daha savunmasız hale getiriyor.

Raporda Swiss Re Institute ayrıca 29 örnek ülkede sigorta piyasalarının dijitalleşmesi konusunda kaydedilen ilerlemeyi izleyen Sigorta Dijitalleşme Endeksi’ni de tanıttı. Endeksin başında Güney Kore yer alırken onu İsveç, Finlandiya ve ABD takip etti.

Güçlü fiziksel altyapıya ve yüksek internet erişim oranlarına sahip gelişmiş pazarlar, ekonomilerini dijitalleştirme konusunda en fazla ilerlemeyi kaydederken, Çin, Slovenya ve Hindistan da onlara yetişiyor. Örneğin Çin sadece 10 yılda 10 sıra yükseldi. Bunun nedeni, gelişmekte olan pazarların eski sistemlerden geçiş yapmak yerine doğrudan daha yeni dijital teknolojileri benimsemeye geçebilmesi olarak açıklandı.

Rapora göre, ekonominin daha geniş anlamda dijitalleşmesi aynı zamanda yeni risk havuzları yaratacak ve sigortacılar için fırsatlar yaratacak. Örneğin, dijital teknoloji paylaşım ekonomisi iş modellerini kolaylaştırdı ve bu da yenilikçi sigorta riski transfer çözümleri gerektiren operasyonel riskler ve yükümlülüklerde temel değişikliklere yol açtı.

Sigma çalışmasına göre, Uber ve Airbnb gibi paylaşım hizmetleri giderek özel mülkiyetin yerini alıyor. Kişisel hatlar genellikle araçların ve evlerin ticari kullanımını kapsamadığından, bu durum iş karmasında kullanıma dayalı olarak kişisel hatlardan ticari hatlara geçişi gerektiriyor. Sigortacılar, yenilikçi dijital risk transferi çözümleri aracılığıyla bu teminatın sağlanmasına yardımcı olabilir.

Fiziksel mal üretmekten bilgi ve hizmet sağlamaya geçişle birlikte, borsada işlem gören şirketlerin (giderek dijital varlıkları da içeren) maddi olmayan varlıklarının küresel değeri son 20 yılda beş kat artarak 2021’de 76 trilyon ABD dolarına ulaştı.

Firmaların, iş kesintisi ve siber riskler gibi dijital risklerin yanı sıra yapay zeka ile ilgili ortaya çıkan sorumluluk risklerine karşı korunmaya ihtiyacı olacak. Siber güvenlik, siber sigorta talebindeki hızlı büyümenin de gösterdiği gibi, küresel olarak işletmeler için önemli bir endişe kaynağı. Swiss Re Institute, küresel siber primlerin 2023’te 2021’e göre yüzde 60 artışla 16 milyar ABD dolarına, 2026’da ise 25 milyar ABD dolarına ulaşacağını tahmin ediyor.

Swiss Re Group dijital ve teknoloji sorumlusu Pravina Ladva, “Sigorta sektörünün ileri teknolojideki son gelişmelerle hızlanan hızlı dijital dönüşümüne rağmen, sigortayı tüketiciler için daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirme konusunda hala önemli bir potansiyel görüyoruz. Sektörümüz bunu yenilikçi çözümlere yatırım yapmaya ve ortaya çıkan risklere uyum sağlamaya devam etmek için bir teşvik olarak görmesi gerekiyor” dedi.