ABD’de 6 ayda 500 bin araç çalındı

ABD Ulusal Sigorta Suç Bürosu (NICB) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, araç hırsızlıkları ülkeyi rahatsız etmeye devam ediyor. Rapor, Ulusal Suç Önleme Ayı’na denk gelecek şekilde yayınlandı.

insurancejournal.com’da yer alan habere göre,  2023’ün ilk yarısında ülke çapında yaklaşık 500.000 aracın çalındığı bildirildi ve bu durum 2022’nin ilk yarısına kıyasla yüzde ikiden fazla bir artışı temsil ediyor.

2022’nin ilk yarısına göre tüm eyaletler arasında araç hırsızlığındaki en büyük artışı yüzde 38 ile Illinois bildirdi, onu yüzde 20 artışla New York ve yüzde 15 artışla Ohio takip etti.

NICB, kolluk kuvvetlerinin 2023’ün ilk yarısında hala hırsızlık olaylarına girebileceğini, dolayısıyla bu rakamların değişebileceğini unutmamak gerektiğini açıkladı. NICB Başkanı ve CEO’su David J. Glawe, “Araç hırsızlıkları geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde neredeyse rekor seviyelere çıktı ve ne yazık ki mevcut eğilimler bu yılki toplam hırsızlık sayısının 2022’yi geçebileceğini gösteriyor. Bu suç aktörlerini durdurmaya yönelik çok az caydırıcı önlemle kolluk kuvvetleri ve topluluklar acı çekmeye devam edecek.” dedi.

Ulusal Suç Bilgi Merkezi’nden (NCIC) alınan verileri analiz eden NICB’nin raporu, Ocak ve Temmuz 2023 arasında ayda 80.000’den fazla hırsızlık gerçekleştiğini ve 87.993 aracın çalındığının bildirildiği Mayıs ayında zirveye ulaştığını gösterdi. Yakın tarihli bir raporda, Otoyol Kaybı Veri Enstitüsü (HLDI), 2020-22 model yılları için en çok çalınan araçları vurguladı.

İki güçlü Dodge arabası, Dodge Charger SRT Hellcat ve Dodge Charger HEMI listenin başında yer alırken, elektronik immobilizer eksikliği nedeniyle Hyundai-Kia araçlarını hedef alan viral bir sosyal medya trendi, dört Kia modelini ilk 20’ye itti. Charger SRT Hellcat için hırsızlık iddiaları, yollardaki sayılarına göre tüm 2020-22 modelleri için ortalamadan 60 kat daha sık görülürken, Charger HEMI için hırsızlık iddiaları ortalamadan 20 kat daha fazlaydı. HLDI’nin en son araç hırsızlığı raporu.

Büyük, güçlü motorlara sahip Charger ve Challenger modelleri, 2011 model yılından bu yana en çok çalınan beş araç arasında yer aldı, ancak HLDI raporuna göre iddiaların sıklığı endişe verici bir oranda arttı.

HLDI kıdemli başkan yardımcısı Matt Moore, “Bir Hellcat’iniz varsa garaj yolunuzu kontrol etseniz iyi olur. Bu rakamlar inanılmaz” dedi.

Verilere göre, sıklıkla çalınan diğer 2020-22 modelleri arasında BMW, Infiniti ve Land Rover tarafından üretilen lüks araçlar ve güçlü motorlara sahip üç büyük pikap yer alıyor.

Hırsızlığın en düşük olduğu 20 modelden altısı elektrikli araçlar, diğer altısı ise General Motors tarafından üretiliyor. HLDI, elektrikli araçların diğer modellere göre daha az çalındığını belirtti.