Nükleer Sigorta Havuzu’nun çalışma usul ve esasları belli oldu

Türkiye sigorta piyasası yeni bir sigorta havuzu ile daha tanışıyor. Nükleer Sigorta Havuzunun çalışma usul ve esasları belli oldu.  Nükleer tesis işleten tüzel kişilerin, nükleer faaliyetlere yönelik yetkilendirme almadan önce, nükleer kaynaklı zararlara ilişkin hukuki sorumlulukları kapsamında sigorta yaptırmaları veya teminat göstermeleri gerekecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Nükleer Sigorta Havuzunun çalışma usul ve esasları hakkında yönetmeliği yayınladı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan yönetmeliğe göre, söz konusu Havuz, Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) tarafından yönetilip işletilecek. Havuzun gelir ve giderleri ile tüm kayıt ve işlemleri, ÖRYM sorumluluğundaki diğer sigortalardan ayrı hesapta takip edilecek ve muhasebeleştirilecek.

Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğe ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231019-5.htm

Nükleer risklere ilişkin sorumluluk sigortası ve teminatları açıklandı

Öte yandan bugünkü Resmi Gazete’de Nükleer Düzenleme Kurumu ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından “Nükleer risklere ilişkin sorumluluk sigortasına ve teminatına dair yönetmelik” de yayınlandı. Söz konusu yönetmeliğe göre ise nükleer maddelerin Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik alanında yapılacak ve Kurumun iznine tabi her bir transit geçişine, yönelik olarak ilgili faaliyet süresince geçerli, işleten tarafından sunulan sigorta bedeli veya teminat tutarı her bir nükleer hadise başına;

a) Termal gücü on megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile Kurum tarafından nükleer tesis işletmek için verilecek lisans öncesi yapılacak değerlendirme ile belirlenecek diğer nükleer tesisler için yedi yüz milyon euro,

b) (a) bendi kapsamına girmeyen nükleer tesisler için yetmiş milyon euro,

c) Nükleer maddelerin taşınması için seksen milyon euro,

ç) Nükleer maddelerin transit geçişlerinde seksen milyon euro,

ile sınırlı tutarda ve bu Yönetmelikte belirlenen zamanda ve şartlara uygun sigorta yaptırmak veya teminat göstermek ve sigorta ya da teminata ilişkin belgeyi Kuruma sunmak zorunda olacak.

Söz konusu yönetmelik te yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğe ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231019-4.htm