Doğal afet kaynaklı küresel sigortalı zarar 88 milyar dolara ulaştı

Aon, 3. Çeyrek Küresel Felaket Özeti raporunda, doğal afet olaylarından kaynaklanan küresel sigortalı zararların 2023 3. Çeyrek sonu itibarıyla 88 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın 21. yüzyılın yıllık ortalamasından yüzde 17 daha yüksek olduğunu belirtti.

****

Küresel reasürans ve sigorta brokeri Aon, 3. Çeyrek Küresel Felaket Özeti raporunu açıkladı. Aon, üçüncü çeyrek itibarıyla, afetlerden kaynaklanan sigortalı zararın 88 milyar doları bulduğunu belirtti.

Aon, bu dönemdeki dikkate değer olaylar olarak ABD ve İtalya’daki şiddetli konvektif fırtınaları (SCS) ve Maui orman yangınını vurguluyor. Aon’a göre yılbaşından bu yana ekonomik kayıplar 21. yüzyıldaki yıllık ortalama 310 milyar dolara kıyasla 295 milyar doları buldu. 2023’teki doğal afet olaylarından kaynaklanan toplam ölüm sayısı aynı dönemde 75.000’i aşarak 2023’ü 2010’dan bu yana en kötü yıl haline getirdi.

Aon’s Catastrophe Insight Başkanı Michal Lorinc, konuya ilişkin açıklamasında, “Küresel doğal felaketler, 2023’ün ilk dokuz ayında birçok insanın ölümüne ve önemli yapısal ve ekonomik hasara neden oldu. Orman yangını ve şiddetli konvektif fırtına bir kez daha öne çıktı ve Aon’un araştırması her ikisinin de sigortacılar, kurumlar ve hükümetler için giderek daha maliyetli hale geldiğini ortaya koyuyor. ABD’de SCS zarar büyümesinin yaklaşık yüzde 80’i risk değişimiyle açıklanabilir; bu da sigortacıların portföylerindeki temel riskleri anlama ihtiyacını vurguluyor” dedi.

2023’ün üçüncü çeyreğinde, ABD’de fırtına kaynaklı en az dört ayrı milyar dolarlık sigortalı hasar olayı yaşandı; devam eden hasar gelişimi nedeniyle bu olay muhtemelen yediye çıkacak. Aon, ABD’de fırtınadan kaynaklanan sigortalı zararların ilk kez 50 milyar doları aştığını ve küresel sigortalı zararların yüzde 60’ını oluşturduğunu söylüyor.

Avrupa’da İtalya’da meydana gelen şiddetli fırtınalar nedeniyle milyar dolarlık iki ayrı sigortalı hasar yaşandı.

Dünyanın başka yerlerinde, 2023’ün üçüncü çeyreğinde meydana gelen doğal afetler arasında, Pekin’de ve Ağustos ayı başlarında Çin’in bazı eyaletlerinde meydana gelen yaygın sel de yer alıyor. Aon, bunun üçüncü çeyreğin en maliyetli küresel ekonomik kayıp olayıyla sonuçlandığını söylüyor.

Ayrıca 8 Eylül’de Fas’ın Atlas Sıradağları’nda 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi; yaklaşık 3.000 kişi hayatını kaybetti, 5.600’den fazla kişi yaralandı ve etkilenen bölgede ciddi maddi hasara yol açtı.

Eylül ayı başlarında Libya’nın kuzeydoğusunda meydana gelen ani sel, Derne kentinde binlerce binaya zarar verdi ve 4.300’den fazla ölümle yılın en ölümcül ikinci olayı oldu.

Ancak ABD’deki kasırga kayıpları, Pasifik ve Atlantik kasırga sezonlarının zirvesi olarak kabul edilen üçüncü çeyrekte ortalamanın altında kaldı.