Doğal afetlerin sigortalı hasarı 100 milyar dolar

Swiss Re Institute’un yeni bir raporuna göre, şiddetli fırtınalardan kaynaklanan küresel sigortalı kayıplar, 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 60 milyar ABD dolarına ulaşırken, genel doğal afet tazminat talepleri 100 milyar doları aştı.

Swiss Re, raporunda (https://www.swissre.com/press-release/Insured-losses-from-severe-thunderstorms-reach-new-all-time-high-of-USD-60-billion-in-2023-Swiss-Re-Institute-estimates/4a15acf7-64b4-4766-8662-1c35d268ab12 ) coğrafi konumu nedeniyle ABD’nin bu tür şiddetli konvektif fırtınalara (SCS) özellikle eğilimli olması nedeniyle, 2023’te SCS faaliyeti için küresel sigortalı zararlarda ABD hasarlarının önde geldiğini (50 milyar ABD doları) ve rekor bir tutarın artmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Rapora göre, ABD’de bugüne kadar her biri 1 milyar ABD Doları ve üzerinde sigortalı zarara neden olan 18 olay yaşandı.

Avrupa’da da şiddetli fırtınalardan kaynaklanan sigortalı kayıplarda artış görüldü. 2023’te en çok etkilenen ülke, bir önceki yıl Fransa gibi İtalya oldu. Swiss Re, İtalya’nın 3,3 milyar ABD dolarından fazla zararla karşılaştığını ve bunun İtalya’da şimdiye kadarki en maliyetli doğal afetle ilgili sigortalı hasar olduğunu belirtti.

Şiddetli fırtınalardan kaynaklanan kayıpların son 30 yılda yıllık yüzde 7 oranında istikrarlı bir şekilde arttığını belirten Swiss Re, 2023’ün önceki beş yıllık ortalama olan 32 milyar dolara kıyasla neredeyse yüzde 90’lık bir artışa işaret ettiğini ve önceki 10 yılın iki katından fazla arttığının altını çizdi.

Raporda 6 milyar dolarlık sigortalı hasarla Türkiye ve Suriye’deki depremin bugüne kadarki en maliyetli doğal afet olduğu, Fas depreminin ise 1900’den bu yana ülkeyi vuran en güçlü deprem olduğuna dikkat çekildi. söyledi.

Swiss Re, re/sigorta sektörünün bu yılki 269 milyar dolarlık ekonomik kaybın yaklaşık yüzde 40’ını karşıladığını ve bunun dünya çapında büyük bir koruma açığına işaret ettiğini de belirtti.