SEDDK: Enflasyon muhasebesinin uygulanmasında serbestlik tanındı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (SEDDK) yayınlanan genelge ile sigorta, resürans ve emeklilik şirketlerine enflasyon muhasebesinin uygulanmasına yönelik serbestlik tanındı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (SEDDK) sigortacılık sektöründe enflasyon muhasebesi uygulaması hakkında yayınlanan genelgeye göre, kendi aralarında düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan sigorta, resürans ve emeklilik şirketlerine enflasyon muhasebesinin uygulanmasına yönelik serbestlik tanınıyor.

Vergi usul kanununca vergi mevzuatına göre hazırlanan 31 Aralık 2023 tarihli mali tabloların, enflasyon düzenlemesine tabi tutulması gerekiyor.

Kamu Gözetimi Kurumu tarafından 22 Kasım 2023 tarihinde yayımlanan bağımsız denetime tabi şirketlerin finansal tablolarının enflasyona göre düzeltilmesi hakkındaki duyuruda, kendi aralarında düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan kurum ya da kuruluşlara TMS29 ya da büyük ve orta ölçekli firmalar için finansal raporlama standardında yer alan hükümlerin yer almasına yönelik olarak öngörülen farklı geçiş tarihleri belirleyebileceği ifade edildi.

 

Genelgeye ulaşmak için: https://seddk.gov.tr/upload/doc/2023-30-genelge.pdf