SEDDK’dan Gri Sigorta ve Mellce Sigorta ile ilgili bilgilendirme toplantısı

SEDDK Gri Sigorta ve Mellce Sigorta’nın faaliyetinin durdurulmasıyla ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuya ilişkin bir değerlendirme yapan SEDDK Başkanı Davut Menteş, şunları söyledi:

“Sigorta sektörü için güven ve itibar vazgeçilmez ilkeler. Sektör bu ilkelerle yarına güçlü ilerlemekte. Sigortalıların hak ve menfaatini konuma maksadıyla Gri Sigorta ve Mellce Sigorta’ya tedbir kararı verilip 28 Kasımda yürürlüğe kondu. Şirketlerin toplam payı binde 3 olduğu için sektörü etkilemeyecek yapıda. Sektörün özkaynak karlılığında olduğu bir dönemde bu iki şirketin zarardan çıkamaması bu uygulamanın bu şirketlere özel olduğunu göstermekte. Daha önceki uyarıların akabinde bu şirketlere makul süre verildi. Ancak bu şirketlerin durumlarının iyileşmemesi nedeniyle tedbir yoluna gidildi. Mevcut ve yeni şirketlerin hakkının korunması ve bu şirketlerin mali zafiyetinin büyümemesi için yönetim kurulu üyeleri görevden alınarak yeni kurul üyeleri atandı. Tüm varlıkları bloke edildi ve portföyün idaresi Güvence Hesabına bırakıldı. Durumdan 125 bin sigortalı etkilendi. Bunun 100 binini kasko sigortası oluşturuyor.

Güvence Hesabı trafik ve zorunlu sigortalarda bedensel zararlar ile sigorta şirketlerinin mali bünye zaafıyla ödeme yükümlülüğü olduğu maddi ve bedensel zararları geçerli teminat miktarında kadar karşılar.

Sigortalıların hak ve menfaatine zarar veren yöneticilerle ilgili çalışmalar da devam edecek.

Her iki şirketin varlığı yükümlülüklerini karşılamaya yetmemekte. Kamu olarak en önemli sorumluluğumuz poliçenin yenilenmesi için gerekli tedbirleri aldık. Görevimiz mali bünyesi bozulmuş şirketlere yeni girişi etkilemek ve mevcut sigortalıları güvenli alana tahliye edip, hasar dosyalarını tamamlamak

Yükümlülüğün yarısı kadar dahi varlığı olmayan bu portföyü devralmak için resmi bir başvuru olmadı. Öncelik devam eden hasar dosyalarının tamamlanarak araçların sigortalılara teslim edilmesi. Hasar tamamlandıktan sonra poliçe bedellerinin ödenmesine bakılacak.

Eski poliçenin yarısı kadar indirim yeni poliçede uygulanacak. Sigortalıların sigortalılık endişesi önemli ölçüde giderilecek. Bu konuda TSB’ye ve indirim kampanyası yapan şirketlere ve SAİK Başkanına teşekkür etmek istiyorum.

Yöneticilerin şahsi sorumluluğu olacak şekilde sigortacılık kanunu düzenlenmesi için görüşüyoruz.

Sektör özkaynak ve sermaye yeterliliği bakımından son beş yılın en iyi seviyesinde. Kaskoda en kârlı rasyolar elde edildi. Kaskodaki bu tabloya ve bu şirketlerin yüzde 90 kasko üretmesine rağmen bu şirketler zarar etti.”

TSB Başkanı Uğur Gülen ise konuya ilişkin, “Tedbirin yegâne amacı sorunu büyütmeden zarardan dönmek. Hak ve menfaat kaybı en aza indirilecek. Sigorta şirketleri telafi edici planın parçası oldu. Mevcut sigortalıların teminatsız kalmaması en büyük dileğimiz. İade edilen poliçelerin yüzde ellisi yeni poliçelerde indirim olarak uygulanacak” diye konuştu.

Güvence Hesabı Müdürü Abdullah Kara ise konunun Hesapla ilgili durumu hakkında şu bilgileri verdi:

“Trafik sigortası, tüpgaz sorumluluk, maden çalışanları, kara yolları gibi branşlarda meydana gelen şu hasarlar: sigortasız araç. Tespit edilemeyen araç, çalıntı aracın sebep olduğu araç. Herhangi bir sigorta şirketinin mali bünye zaafı veya iflası halinde sigortalının maddi ve bedeni zararları karşılanıyor. Otobüs zorunlu koltuk ferdi kaza branşı. Hasar dosyaları incelenince, önceliği hasar dosyalarının ödenmesine verdik. Hasar görmüş vatandaşın mağduriyetini karşılıyor. Muallak hasar, IBNR etkisi hesaplandıktan sonra kalan fon tutarına göre oranlama yaparak sigortalıya ödeme yapılacak. Daha sonra çeşitli borçlar tasfiye edilecek. İki şirketin mevcut varlıkları yükümlülüklerin yarısını bile karşılayacak seviyede değil.”

SAİK Başkanı Levent Korkut da konunun acentelerle ilgisine ilişkin şunları aktardı:

“18 bin acenteye gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Sigorta şirketlerine yük binmesini istemezdik ama oldu. Devralacak şirket olmayınca, poliçelerin yaşamasının önüne geçilmesi ve daha büyük mağduriyetin önüne geçilebilmesi için hızlı aksiyon alınması konusunda hemfikir olduk ve otomatik olarak poliçeler iptal edildi. Acenteler poliçelerin yaşamasını istiyor ama şirketin maddi kaynakları buna yetmiyor. Sektöre olan güvenin sarsılmaması için doğru karar verdik. Yarın acente olarak müşterilere izahı zor olurdu. Hasarın tamamının ödenmesi konusundaki kararlılığı nedeniyle SEDDK Başkanına teşekkür ederim. Hasarla ilgili sorun halledilmiş oldu. Poliçe iadesinin tamamının yapılmasını diliyoruz. Acentelerin şirketlere verdiği teminatların da telafisinin mümkün olmasını istiyorum.

Güvence Hesabı’nın tüm branşları kapsayacak şekilde genişletilmesi sektöre olan güveni de artıracaktır. Yüzde 10 acente bu işten etkilendi. Onların da makul şekilde sigortalıları bilgilendireceklerine inanıyorum.”