Mercan resiflerine BM destekli sigorta

Çevrenin korunması için önemli bir adım olabilecek bir Birleşmiş Milletler Kalkınma Projesi (UNDP), mercan resiflerini korumaya yönelik sigorta mekanizmalarını araştırıyor. Resifler, Lombok açıklarında ve Bali yakınlarında bulunan Endonezya’nın Gili Adaları yakınında.

Resifler, iklim değişikliği ve doğal afetler nedeniyle giderek daha fazla tehdit altında. Örneğin Ağustos 2018’de Lombok’u vuran 6,9 büyüklüğündeki deprem.

Nikkei Asia’da yer alan habere göre , tarihsel olarak bu hayati ekosistemleri onarmaya ve korumaya yönelik her türlü çaba topluluk tarafından yönlendirildi ve kendi kendine finanse edildi. Rapora göre yeni sigorta projesi Ocak ayında geliştirilmeye başlayacak. Proje, doğal afetlerin ardından, olay sonrası hasar tespitine gerek kalmadan resif restorasyonu için acil mali yardım sağlamayı amaçlıyor.

Okyanus Riski ve Dayanıklılık Eylem İttifakı (ORRAA) tarafından desteklenen ve İngiliz hükümetinin Mavi Gezegen Fonu tarafından finanse edilen girişimin, Endonezya hükümeti ve bir koruma güven fonu için sürdürülebilir bir finansman modeli oluşturmayı amaçladığı belirtildi.

ORRAA, Kanada, İngiltere ve ABD’nin yanı sıra finans kurumları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere birçok ülkeden destek alıyor.

Haberde, bu projenin Asya-Pasifik bölgesindeki daha geniş bir eğilimin parçası olduğu, Asya Kalkınma Bankası ve Yedi Uluslar Grubu da dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından hava şartlarına bağlı sigorta programlarının değerlendirildiği veya pilot olarak uygulandığı belirtildi. Bu projeler genellikle önemli özel sigorta şirketlerini içerir ve sübvansiyonlu primler veya bağışçı destekli projeler sunuyor.

Hava durumu ve afet sigortası onlarca yıldır mevcut olmasına rağmen, özellikle savunmasız topluluklar için bu teminata erişim sınırlı olmaya devam ediyor.

Haberde, UNDP’nin Sigorta ve Risk Finansmanı Tesisi başkanı Jan Kellett, BM iklim zirvesinde (COP28) bu alanlarda sigortanın gerekliliğini vurguladı ancak bunun tam bir çözüm olmadığını kabul etti.

IRFF rakamlarına göre Endonezya, 2007 ile 2018 yılları arasında afetler nedeniyle önemli ekonomik kayıplar yaşadı, ancak hükümetin müdahale ve toparlanma harcamaları nispeten düşüktü. Önde gelen bir Alman sigorta sağlayıcısı olan Münih Re de gelişmekte olan Asya’da afet sigortası kapsamının eksikliğine dikkat çekti.

Parametrik sigorta, belirli iklimsel veya meteorolojik eşikler karşılandığında önceden belirlenmiş ödemeler sağlıyor.